Thorning nævner EU-overvågning for Obama i Stockholm

Statsministeren forventer svar fra præsident Obama om påstået amerikansk overvågning af EU-kontorer.

Thorning nævner EU-overvågning for Obama i Stockholm

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil presse på for svar om USA's påståede aflytning af centrale EU-kontorer, når hun mødes med den amerikanske præsident Barack Obama til en arbejdsmiddag i Stokholm onsdag, skriver Berlingske.

- Vi har hele tiden bakket op om, at EU skal bede om svar fra amerikanerne og går også ud fra, at EU får de svar. Det vil jeg selvfølgelig også nævne for præsident Obama, siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har ifølge whistlebloweren Edward Snowden overvåget EU-embedsmænd, folkevalgte og computernetværk via overvågningsprogrammet "Prism".

Helle Thorning-Schmidt kender ikke til en "dansk vinkel" på aflytningerne og vil derfor ikke kræve svar om amerikansk overvågning i Danmark.

Det mener regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, at statsministeren skal udspørge den amerikanske præsident om.

- Thorning bør klart og utvetydigt sige, at Danmark også vil have klar besked på, om der er problemer med overvågning her i landet, siger udenrigsordfører Christian Juhl til Berlingske.

Tidligere har statsministeren kaldt den påståede overvågning for "ganske alvorlig",

- Vi kender jo ikke fakta i sagen, og derfor skal vi også spørge amerikanerne, men det er klart, at det er ret alvorligt for to regioner, der har så tæt samarbejde, sagde Thorning efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Afsløringen af EU-aflytningen kommer fra dokumenter, som den afhoppede amerikanske efterretningsmand Edward Snowden er i besiddelse af - og delvist har frigivet til det tyske ugemagasin Der Spiegel.

I kølvandet på afsløringen har EU's justitskommissær, Viviane Reding, slået fast, at forhandlingerne om en stor frihandelsaftale mellem EU og USA ikke kommer videre, hvis der er tvivl om, hvorvidt amerikanerne aflytter kontorerne hos de europæiske forhandlere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst