Thorning og Co. får topkarakter af økonomerne

Thorning-regeringen får topkarakter af 31 ud af 39 økonomer for ansvarlig økonomisk politik.

Thorning og Co. får topkarakter af økonomerne

Vælgerne har vendt Helle Thorning-Schmidt ryggen, meningsmålingerne giver socialdemokraterne historisk lav tilslutning, trepartsforhandlingerne med fagbevægelsen er røget i vasken, og rød blok er forlængst overhalet af blå blok

Men nu er der opmuntring at hente for Helle Thorning-Schmidt og Co. Landets førende økonomer giver nemlig regeringen topkarakter, når det gælder økonomisk ansvarlighed.

Ritzau har lavet en rundspørge blandt 39 af landets førende økonomer. 80 procent af dem giver på en 10-skala regeringen karakteren syv eller derover for dens ansvarlighed i den økonomiske politik.

En af dem er Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank. Han giver Helle Thorning-Schmidt og Co. "et flot 8-tal".

- Regeringens økonomiske politik er karakteriseret ved rimelig godt styr på de offentlige finanser, og fokus på at lave reformer, som kan udvide arbejdsstyrken, siger Steen Bocian.

Selv om det mislykkes for regeringen at få gennemført blandt andet reformen af førtidspensionen, fleksjobordningen og den skattereform, der forhandles om nu, vil Steen Bocian stadig karakterisere regeringens økonomiske politik som ansvarlig.

- Regeringen har nemlig et forsigtighedsprincip, hvor de ikke spenderer pengene, før de er fundet, siger han.

Hos Sydbank giver cheføkonom Jacob Graven også et 8-tal til regeringen og understreger, at det finansielle marked har stor tillid til Danmark, som bliver opfattet som "en sikker havn" i et gældsplaget Europa.

- Investorerne har den opfattelse, at der i Danmark er godt styr på den offentlige gældsætning. Det gør, at de strømmer til Danmark i en sådan grad, at vi nu ligefrem har negativ rente på visse typer statsobligationer, siger Jacob Graven.

Det betyder, at investorerne lige nu betaler for at få lov til at låne Danmark penge.

- Og det mener jeg er et signal om, at markedet grundlæggende også har tillid til den økonomiske politik, regeringen fører, siger Jacob Graven.

Hver tredje af økonomerne giver Thorning-regeringen et 8-tal, mens hver sjette er helt oppe på et 9-tal.

Da Ritzau for to år siden i juni 2010 lavede en tilsvarende rundspørge, var det kun 40 procent af økonomerne, der belønnede Løkke-regeringen med en karakter på syv eller derover, mens halvdelen af økonomerne gav regering et 5-tal eller dårligere.

Det hører med til historien, at den borgerlige regering på det tidspunkt endnu ikke havde lanceret genopretningspakken med efterlønsreformen, som Thorning-regeringen har "overtaget".

Men det ændrer ikke ved, at økonomernes tillid til Thorning-regeringen tilsyneladende er vokset, siden den tiltrådte.

Så sent som i oktober 2011 var det kun hver tredje af økonomerne, der mente at regeringsgrundlaget "i høj grad" var et godt udgangspunkt for en holdbar dansk økonomi, mens tre ud af fem svarede "i nogen grad".

/ritzau/