Thorning og kommunerne har aftalt lavere offentlig vækst

98 kommuner får snævrere rammer de næste fire år, men kan investere mere, oplyser KL's formand, Erik Nielsen.

Thorning og kommunerne har aftalt lavere offentlig vækst

Kommunerne bliver sat på smalkost de næste fire år, da der er to milliarder kroner mindre til service. Til gengæld kan de bruge det samme beløb til at investere mere i kommunale anlæg.

Det fremgår af den politiske forståelse om kommunernes økonomi, som Kommunernes Landsforening (KL) har indgået med regeringen.

Dermed har parterne aftalt budgetloftet over kommunerne, som i foråret forhandles med partierne bag budgetloven.

- I lyset af behovet for at styrke konkurrenceevnen har regeringen besluttet at reducere den kommunale serviceramme. Det beklager vi, men tager regeringens beslutning til efterretning, siger KL's formand, Erik Nielsen, i en kommentar.

I 2014 får kommunerne to milliarder kroner mindre i serviceramme end i år. Samtidig må kommunerne bruge det samme beløb til flere anlæg. Det aftalte økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) for nylig med KL, og aftalen forlænges i regeringen vækstpakke, som blev fremlagt tirsdag.

Kommunerne har leveret varen, mener KL's formand.

- Kommunerne har de senere år leveret et stort bidrag til genopretningen af dansk økonomi. Udgifterne er reduceret med over 11 milliarder kroner, mens antallet af ansatte er faldet med over 30.000. Det er udtryk for stor økonomisk ansvarlighed, siger Erik Nielsen.

KL's forståelse med regeringen skaber ifølge ham ro om kommunernes økonomi de nærmeste år.

- Dermed har vi stoppet den nedadgående spiral, hvor kommunernes serviceramme og dermed bloktilskud reduceres, sådan som regeringen har besluttet de seneste to år, siger Erik Nielsen.

- Vi sikrer samtidig en hjælpende hånd til kommuner med lav likviditet, fordi det ekstraordinære tilskud til de kommunale kasser, som kommunerne fik tilført i 2013, videreføres, siger KL's formand.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst