Thorning om beviser for kemisk angreb: Vi stoler på USA

Thorning erkender, at hun ikke har sikre beviser for, at Assad står bag kemisk angreb. Men hun stoler på USA.

Thorning om beviser for kemisk angreb: Vi stoler på USA

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er parat til at støtte et militært angreb i Syrien, selvom hun ikke har beviser, der endegyldigt placerer skylden for det kemiske angreb i Syrien hos Assad-styret.

Det siger hun i et interview med Ritzau forud for sit møde onsdag med USA's præsident Barack Obama i Stockholm.

Spørgsmål: Kan du 100 procent overbevist sige til danskerne, at du har håndfaste beviser, der udelukker, at det kan have været andre end Assad?

- Jeg har jo ikke indsamlet de beviser, og vi har dem ikke i Danmark. Det har jeg heller ikke på noget tidspunkt sagt, vi har. Vi lytter nøje til vores allernærmeste allierede, som har stærke indicier for, at det er Assad, der har angrebet sin egen befolkning.

- Det gælder amerikanerne, og det gælder franskmændene. Hvis vi ikke skulle lytte til vores nærmeste allierede i den her sammenhæng, hvem skulle vi så lytte til?, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt.

Hun understreger, at der ikke kommer andre svar på skyldsspørgsmålet end dem, som USA og Frankrig har fremlagt:

- Der er ikke andre lande, som interesserer sig for og har efterretninger, der kan slå fast, hvem der har gjort det. Våbeninspektørerne skal ikke svare på det spørgsmål, så vi får ikke andre svar.

Spørgsmål: I Irak troede vi også på vores allierede, og der viste det sig, at Saddam Hussein alligevel ikke havde masseødelæggelsesvåben?

- Det her er en helt anden situation. Irak og Syrien kan ikke sammenlignes.

- I Irak havde vi en situation, hvor der ikke var borgerkrig, men man havde en formodning om, at der var masseødelæggelsesvåben, og man havde sat nogle våbeninspektører til at finde ud af, om der var masseødelæggelsesvåben.

- I Syrien har vi en borgerkrig, og vi har mennesker, som bliver dræbt, og vi har mennesker, som bliver angrebet med kemiske våben af deres egen regering.

Spørgsmål: Men borgerkrig eller ej, så skal beviserne for, at det er Assad, der har gjort det, vel være stensikre, for at vi kan støtte en militær aktion?

- Men vi får kun de beviser, vi har. Så vi må vælge, om vi vil tro på vores nærmeste allierede amerikanerne og franskmændene i den her sag.

Spørgsmål: Så det er en trossag, når det gælder beviserne?

- Nej, jeg stoler på vores nærmeste allierede i den her forbindelse. Alternativet er, at man siger, at det ikke er rigtigt, og man lader det her passerer, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst