Thorning om togplan: De rejsende vil spare tid

Regeringens plan til elektrificering af jernbanen skal give et grønnere Danmark, siger statsministeren.

Thorning om togplan: De rejsende vil spare tid

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener, at regeringens plan til elektrificering af jernbanen og en indførelse af den såkaldte timemodel vil give et grønnere Danmark, og samtidig kan togpassagerne se frem til hurtigere tog.

- Det mindsker vores CO2-udslip, og det er fremtiden på jernbaneområdet, siger hun i forbindelse med offentliggørelsen af planen.

Regeringen vil bruge 27,5 milliarder kroner, som kommer ind fra en ændret beskatning af flere af de selskaber, som udvinder olie og gas i Nordsøen.

- Det er et stort beløb, og der er tale om nye penge, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun opremser tre ting, som planen skal gavne: De rejsende vil spare tid. Trafikken vil flytte fra vej til jernbanenettet. Og klimaet vil få gavn af planen.

Pengene kommer ved at øge beskatningen af de olieselskaber, der ikke er med i Dansk Undergrunds Consortium (DUC). DUC omfatter A.P. Møller - Mærsk, Chevron og Shell.

De tre store selskaber bevarer deres nuværende beskatning på ca. 60 procent, mens de øvrige selskaber får hævet deres beskatning til samme niveau.

- Vi vil ændre på beskatningen i de meget fordelagtige tilladelser, der blev givet før 2003. Der er i dag forskellige skatteregler for forskellige felter i Nordsøen.

- De gamle regler er mere gunstige end de regler, der gælder for tilladelser efter 2003, og den forskelsbehandling vil vi nu rydde op i, så der gælder den samme beskatning, siger Helle Thorning-Schmidt.

Pengene først vil begynde at komme ind fra 2017 og en årrække frem. Investeringerne i et bedre jernbanenet vil ifølge statsministeren først blive løftet i takt med, at pengene kommer ind.

- Med Togfonden DK sikre vi, at hele Danmark får glæde af de fælles ressourcer i Nordsøen, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

- Visionen om grønnere og hurtigere tog er ikke ny. Den var også en del af den brede trafikaftale, som regeringspartierne sammen med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance indgik i 2009, og det er den fælles vision, som vi nu ønsker at føre ud i livet.

Ifølge statsministeren vil investeringerne fra Togfonden DK kunne mærkes over hele landet.

- Med den nye fond kan vi binde de danske landsdele tættere sammen, forbedre den kollektive trafik og få et grønnere Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.