Thorning presser på tyrkisk EU-medlemskab

Thorning støtter tyrkisk medlemskab af EU, men før møde med tyrkiske ledere erkender hun, at det ser svært ud.

Thorning presser på tyrkisk EU-medlemskab

I et af forsvarets grå Challenger-fly landede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag i det 35 grader varme Ankara i Tyrkiet.

Mens det officielle Danmark hjemme gør sig klar til at tage imod Kinas præsident Hu, er Thorning på lynvisit i Tyrkiet for at møde Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, og landets præsident, Abdullah Gül.

Besøget sker som led i det danske EU-formandskab for at få gang i forhandlingerne om EU-medlemskab med Tyrkiet.

- Danmarks holdning og Socialdemokraternes holdning har været den samme igennem rigtig mange år, og det er, at vi støtter et tyrkisk medlemskab af EU.

- Men vi må også erkende, at der har været nogle store forhindringer for at komme videre, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

Reelt er processen gået helt i stå.

I Tyrkiet har økonomisk fremgang og landets stigende betydning i international politik kølnet interessen for at komme med i et kriseramt EU. Og i EU truer Cypern med at blokere for tyrkisk medlemskab, hvis det nogen sinde skulle blive en mulighed.

Samtidig har Erdogan meddelt, at han ikke ønsker at forhandle med det cypriotiske formandskab, som tager over efter Danmark.

Spørgsmål: Er det ikke håbløst at tale medlemskab med et land, som ikke vil anerkende den kommende formand for EU?

- Det er en meget vanskelig situation. Men jeg vil sige til dem, at reglerne i EU er sådan, at vi skifter formand hvert halve år og at det ene formandsland er lige så meget værd som den andet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ud over at presse på for at få åbnet kapitler i forhandlingerne om tyrkisk medlemskab af EU vil Helle Thorning-Schmidt også bruge tid på "positiv dialog" med Tyrkiet, der skal udvikle forholdet på andre områder som handel, energi og terrorbekæmpelse.

Under besøget vil statsministeren også kæmpe for danske handelsinteresser.

- Tyrkiet er endnu et eksempel på et stort marked, som ikke er så opdyrket, som det kunne være af danske virksomheder.

- Jeg vil gå direkte til Erdogan og sige, at Mærsk ønsker at få mulighed for at udbygge containerterminalen i Izmit, så vi kan få mere handel ind og ud af Tyrkiet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun lander igen i Danmark torsdag aften.

/ritzau/