Udland

Thorning: Ro om euroen er godt for Danmark

Statsministeren er glad for, at det er lykkedes eurolandene at blive enige om et nyt kriseinstrument.

Thorning: Ro om euroen er godt for Danmark

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) glæder sig over, at eurolandene natten til fredag blev enige om på sigt at give EU's 500 milliarder euro store permanente redningsfond, ESM, mulighed for direkte at sprøjte penge i kriseramte banker.

Hidtil har pengene skulle gå igennem staten.

- Jeg ved ikke, om vi skal råbe hurra, men jeg synes godt, vi kan lette lidt på hatten i forhold til, at man i nat har fået en løsning på den bankkrise, som man så, var under opsejling i Italien og Spanien, siger Thorning.

Ordene falder på vej ind til sidstedagen på et todages EU-topmøde i Bruxelles.

Her udviklede et drama sig torsdag, da italienske Mario Monti og spanske Mariano Rajoy nægtede at underskrive en ny vækst- og jobpagt, før de fik lovning på konkrete tiltag, der kan sende deres låneomkostninger ned fra det nuværende, skyhøje niveau.

En eventuel kapitalindsprøjtning fra ESM vil dog afhænge af "passende betingelser", som det hedder i aftalen.

- Det kommer til at betyde noget for hele Europa, for det betyder, at der kommer mere tryghed om euroen. Der er ingen tvivl om, at når der er mere ro om euroen, så er det også godt for dansk økonomi, siger Thorning.

Hun understreger dog, at nattens aftale og vækst- og jobpagten, som formelt skal vedtages fredag, ikke alene udgør krisens mirakelkur.

- Vi har en krise, og der er ikke ét trylleslag, som kan få Europa ud af krisen, men der er sket ting på det her møde, som går i den rigtige retning.

- Vi har fået den her euroaftale, som beskytter bankerne i de lande, som har særlige problemer, og vi har også fået vækstpakken, som er et lys i mørket i en krisetid, siger Thorning.

Eurolandene har nu bedt EU-Kommissionen og Rådet om hurtigst muligt - helst inden udgangen af 2012 - at have en aftale klar om et banktilsyn under Den Europæiske Centralbank. Når det er oprettet, kan bankerne får direkte lån via ESM.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.