Thorning støtter Elbæks tur til Ukraine

Kulturminister Uffe Elbæk (R) bør besøge Ukraine for at tale med oppositionen, siger statsministeren.

Thorning støtter Elbæks tur til Ukraine

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bakker sin radikale kulturminister, Uffe Elbæk, op, når han vil til Ukraine for at følge det danske fodboldlandshold ved EM-slutrunden.

- Det giver rigtig god mening, at vi nu forsøger at få nogle aftaler med oppositionen i Ukraine såsom menneskerettighedsforkæmpere og bruger denne mulighed for at snakke direkte med dem, siger statsministeren.

Dermed går Danmark som EU-formandsland imod flere førende europæiske politikere, som boykotter EM i Ukraine. Det gør blandt andre EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

Helle Thorning-Schmidt mener ikke, at den danske regering med kulturministerens besøg legitimerer det ukrainske styre, som har fængslet oppositionspolitikeren Julia Timosjenko.

- Vi støtter det danske landshold. Så får vi mulighed for at sætte spot på, at menneskerettighederne langtfra er, som de skal være, siger statsministeren.

Spørgsmål: - Splitter I ikke EU, når mange EU-landes politikere vil boykotte EM i Ukraine?

- Jeg tror, at vi får langt mere ud af at tale med menneskerettighedsorganisationerne i Ukraine. Samtidig skal man huske, at det handler om sport og fodbold, som er Danmarks nationalsport, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

- Vi skal selvfølgelig have en repræsentant, som støtter det danske landshold.

/ritzau/