Thorning: Sundheden er socialt ulige

Mænd lever mange år længere i Gentofte end Enghave, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Thorning: Sundheden er socialt ulige

Der er enorm ulighed i danskernes sundhed. Det kan man studere ved at tage linje E fra Køge syd for København til Hillerød nord for hovedstaden.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg Kongres & Kultur Center.

- Mange har et yndlingstog. Jeg har et. Det er linje E. Hvis man står på toget på Enghave station og kører til Gentofte, så vil levetiden for passagerer, som står på, stige med 6,7 år, siger Helle Thorning-Schmidt.

I dag lever den rigeste fjerdedel af de danske mænd ti år længere end den fattigste del af danskerne. På 25 år er uligheden er vokset fra dengang seks års forskel i levetiden, påpeger statsministeren.

- Ved I hvad? Det er ikke godt nok. Det er vores opgave at gøre op med den ulighed, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun erkender, at det ikke bliver er let at øge ligheden i sundheden. Regeringen har øget hjælpen til alkoholikere og styrket det opsøgende sundhedsarbejde, forklarer hun.

- Den fri og lige adgang til sundhed er velfærdssamfundets kronjuvel. Det må aldrig blive sådan, at det er pengepungen, og ikke diagnosen, som bestemmer, siger Helle Thorning-Schmidt.

Regeringen har "lukket for den varme hane" på privathospitalerne og sløjfet skattefradrag på private sundhedsforsikringer. Før skulle pensionisten i Holstebro over skatten betale sundhedsforsikringen for arkitekten i Hillerød, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Det er slut nu, fastslår hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst