Thorning undgår at love EU-folkeafstemning

I regeringsgrundlaget lover regeringen folkeafstemning om EU-forbehold. Nu er det ikke længere sikkert.

Thorning undgår at love EU-folkeafstemning

Regeringen er ved at trække i land med løftet om folkeafstemning om de danske EU-forbehold om forsvar og retslige og indre anliggender. Folkeafstemningen er lovet i regeringsgrundlaget.

På grund af uroen omkring euroen vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu ikke love nogen folkeafstemning.

- Nu må vi jo se, siger hun på vej til socialdemokratisk gruppemøde på Christiansborg.

- Jeg vil afvente situationen. Der skal være mere ro omkring det europæiske projekt, før vi har en afstemning, siger statsministeren.

Hun afviser, at det er frygten for at tabe en afstemning, som får hende til at tøve.

- Nej, jeg tror, at danskerne synes, at der sker rigtigt meget i Europa lige nu. Der er krise. Der er samtidig diskussion om, hvorvidt der skal være nye traktatændringer, siger hun.

Samtidig fastholder hun, at hun meget gerne vil have en folkeafstemning, ikke mindst for at få Danmark med i samarbejdet om retslige og indre anliggender.

- Vi er uden for indflydelse, når det handler om retspolitikken. Og det er rigtigt ærgerligt, for der bliver taget vigtige beslutninger, siger Helle Thorning-Schmidt.

Alligevel er uroen for tiden for stor i det EU, som Danmark er lige ved at afslutte et halvt års formandskab for.

- For at kunne tage en seriøs diskussion om de her forbehold skal vi have en mere rolig baggrund om det europæiske, siger statsministeren.

Den tidligere, borgerlige regering lovede også EU-folkeafstemning i sit regeringsgrundlag. Det blev ikke til noget.

EU holder topmøde torsdag og fredag for at diskutere bankunion og lidt længere ude en fælles finansunion, hvor landene hæfter fælles for gæld, mens den økonomiske politik fastlægges i Bruxelles.

/ritzau/