Udland

Thorning: Væksten kommer ikke i morgen

Der går tid, før der kommer konkrete job ud af EU's nye vækstpagt, siger statsministeren.

Thorning: Væksten kommer ikke i morgen

Der kan komme nye veje, broer, hurtigt internet, gasledninger, vindmøller, forskningsprojekter og meget andet ud af de 120 milliarder euro, EU-landene puljer i den vækst- og jobpagt, der bliver vedtaget på et topmøde senere fredag.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) understreger, at man endnu ikke kan sige, hvad det så er for projekter, der vil blive finansieret gennem den nye pagt.

- Jeg tror ikke, at du og jeg i morgen kan byde ind på dem.

- Vi skal have nogle projekter, som kan føre til vækst og job. Der ligger penge i Den Europæiske Investeringsbank, som man har mulighed for at låne og spæde op med privat finansiering, siger statsministeren.

Hun siger også, at der derfor går noget tid, fra pagten nu er faldet i hak på topmødet, "til der er konkrete job derude".

De 120 milliarder euro - svarende til næsten 900 milliarder kroner - skal være med til at bringe Europa ud af den økonomiske krise.

De skal komme både fra Den Europæiske Investeringsbank, fra et pilotprojekt med en ny type projektobligationer og fra en milliardpulje med EU-penge, der allerede tidligere er afsat, men som bare aldrig er blevet brugt.

Statsministeren siger, at idéen er, at de 120 milliarder får langt større værdi, når de bliver investeret i projekter, der også får private investorer.

- Vi har Den Europæiske Investeringsbank, hvor alle lande har givet et kapitalindskud, som så kan toppes op i offentligt-private partnerskaber.

- Der sættes også private penge ind, som dermed gearer de her penge. Det samme gælder med projektobligationerne, hvor der afsættes penge fra kommissionens side, som kan blive større ved, at der også er private penge i, siger statsministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.