Thorning var tavs om spareplaner under Tanzania-besøg

Regeringen skærer 150 millioner i støtte til Tanzania. Men det undlod statsministeren at nævne under sit besøg

Thorning var tavs om spareplaner under Tanzania-besøg

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har rejst rundt i Sydafrika og Tanzania i en uge uden at fortælle, at regeringen har konkrete planer om at skære bistanden til Tanzania med 150 millioner kroner, skriver tv2.dk.

Statsministeren har tværtimod flere gange under turen til Tanzania afvist konkrete spareplaner og fremhævet, at det på trods af 50 års bistand var alt for tidligt at sige, om den rekordstore bistand til Tanzania skal barberes ned i fremtiden.

- Det er for tidligt at begynde at se på, hvordan vores udviklingsbistand til Tanzania udvikler sig. I øjeblikket er vi ved at rulle nye projekter ud, har Helle Thorning-Schmidt sagt til tv2.dk under rejsen.

Men det er ifølge TV2 ikke korrekt. Siden finansloven for 2013 blev forhandlet på plads, har regeringen nemlig haft konkrete planer om at beskære bistanden til Tanzania med 150 millioner kroner frem til 2016.

Det bekræfter udviklingsminister Christian Friis Bachs (R) ministerium da også over for TV2's nyhedsside:

- Omprioriteringen betyder, at Tanzania mister 150 millioner kroner. Niveauet falder over en årrække fra 550 til 400 millioner, skriver Udviklingsministeriet til tv2.dk.

Ministeriet forklarer samtidig, at det er den høje økonomiske vækst i Tanzania, som nu gør det "relevant at flytte dele af støtten til andre steder".

Nedskæringerne blev også bekræftet i et svar til Folketinget i forbindelse med vedtagelsen af finansloven.

Statsministeren har under sit besøg mødt præsidenten og besøgt bistandsprojekter i hele landet for at fejre 50 års jubilæet for dansk udviklingsbistand til Tanzania. Hun har afvist, at der er konkrete planer om at skære i støtten.

- Vi har det princip, at vi kigger på situationen og udfaser, hvis vi synes, at landet er blevet tilstrækkeligt rigt.

- Vi udfaser nu i Sydafrika, dér skal vi mere handle med dem og bruge vores gode navn. Og hvem ved, måske sker det også i Tanzania en dag.

Tanzania er det land i Afrika, som får størst bistand fra Danmark. Landet har siden 1963 modtaget 14 milliarder kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.