Thorning: Vi afsætter 2,5 milliarder til de små børn

Der kommer ikke minimumnormeringer, men flere pædagoger, mindre støj og bedre sproghjælp i børnepakke.

3000 ekstra pædagoger og medhjælpere i 2020. Det vil være resultatet, hvis regeringens børnepolitik bliver fuldt indfaset. Dermed får børn en bedre start på deres liv i daginstitutionerne.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved præsentation af regeringens børnepakke "En god start på livet for alle børn" sammen med De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, og børne- og socialminister Manu Sareen (R).

- Regeringen har afsat 750 millioner kroner hvert år til flere pædagoger. Vi vil nu afsatte 2,5 milliarder kroner ekstra over de næste fire år. Halvdelen af pengene går til flere pædagoger og medhjælpere, siger statsministeren.

- For det andet vil vi styrke kvaliteten i dagplejen. Det tredje område, vi er optaget af, er støjen. Derfor afsætter vi penge til, at kommunerne kan afsætte flere penge, så der bliver mindre støj, siger Helle Thorning-Schmidt.

- For det fjerde skal der være en bedre sammenhæng mellem institutioner og skolen, siger statsministeren.

Hos regeringens støttepartier Enhedslisten og SF har man øjnene rettet mod højere normeringer. Især Enhedslisten kæmper for minimumnormeringer, som også støttes af pædagogernes fagforbund Bupl.

Helle Thorning-Schmidt mener dog, at der er behov for i højere grad at kigge på andre ting end minimumnormeringer.

- Der er ingen tvivl om, at normeringer er vigtige. Man behøver bare være et minut i en daginstitution for at vide det. Selvfølgelig betyder det noget.

- Men det gør de fysiske rammer også. Og de kompetencer, som de ansatte har. Også støj og åbningstider er vigtige. Det at have minimumnormeringer er ikke det eneste, der er vigtigt, siger Helle Thorning-Schmidt.

I regeringsgrundlaget fra 2011 nævnes minimumnormeringer ellers:

- Regeringen ønsker derfor, at kvaliteten af dagtilbuddene øges, eksempelvis ved at der stilles krav om minimumnormeringer. Antallet af lukkedage bør begrænses. Regeringen vil drøfte veje hertil med kommunerne, hedder det i regeringsgrundlaget.

Før regeringstiden var de fire røde partier enige om minimumnormeringer - i beretningen om et beslutningsforslag har S og R tilsluttet sig følgende tekst:

- Der er set nogle grelle eksempler fra virkeligheden på, hvor galt det kan gå, når der ikke er nogen regler for minimumnormeringer, skrev de fire røde partier.

Men minimumkrav er ikke længere på bordet:

- Hvis man havde ubegrænsede midler, så kunne det godt være, at man ville have minimumnormeringer og flere kvadratmeter per barn, men det har vi ikke, siger Helle Thorning-Schmidt.

Kommunerne har under S-R-SF-regeringen - og siden S-R-regeringen skåret 3092 pædagoger væk, men samtidig er børnetallet faldet, så der nu er 11.000 færre indskrevne børn.

Ifølge Manu Sareen er antallet af børn per pædagog dermed ikke steget under SR-regeringen, men tværtimod faldet, når det gælder børn i børnehaver, mens antallet af børn per pædagog er uændret i vuggestuer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.