Thorning: Vi havde ikke fløjlshandsker på

Helle Thorning-Schmidt siger, at hun har bragt spørgsmålet om menneskerettigheder på banen over for Hu Jintao.

Thorning: Vi havde ikke fløjlshandsker på

Da Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S) mødtes med Kinas præsident, Hu Jintao, havde hun ikke fløjlshandskerne på, fortæller hun.

- De sidste tre dage har vi kæmpet for at sikre Danmarks interesser, både når det handler om økonomiske interesser, men også vores syn på menneskerettighederne. Det er ikke sådan, at vi ikke tør sige noget, for vi siger ting til kineserne, siger hun.

Det siger hun på et pressemøde, efter at hun har talt med Kinas statsoverhoved under hans besøg i Danmark, der netop er overstået.

Hun bragte selv spørgsmålet om Kinas brud på menneskerettighederne på banen over for Hu Jintao, men hun siger samtidig, at det ikke tjener noget formål at lukke ned for dialogen med kineserne ved kun at fokusere på menneskerettighederne.

- Hvis vi gerne vil fortælle om vores syn på menneskerettighederne, gør vi det så ikke bedst ved at have en dialog med kineserne? Vi får langt mere menneskerettigheder ved at have en dialog, siger hun.

Helt konkret har hun under sit møde med Hu Jintao opfordret ham til at tage en dialog med tibetanerne.

Hun mener, at Danmark og Kina er kommet nærmere hinanden efter besøget, og hun glæder sig over, at partnerskabet med Kina er blevet bedre. Under besøget er der blevet lavet økonomiske aftaler for et tocifret milliardbeløb.

Og Kinas præsident har knap nok forladt landet, før Helle Thorning-Schmidt siger, at hun allerede til efteråret vil gengælde besøget

Spørgsmålet om Kinas interesser i Danmark kom også på banen. Flere eksperter mener, at kinesernes største interesser i Danmark handler om de såkaldte sjældne jordarter på Grønland, som Kina håber på at få mulighed for at udvinde.

- Kineserne har nævnt for mig, at de var optaget af at få observatørstatus i Arktisk Råd, og det er vi enige med dem i, at de skal have, hvis de opfylder betingelserne. Det er Grønland også enig i, siger hun.

/ritzau/