Udland

Thorning vil ikke kommentere tilbud om EU-rabat

Statsministeren siger på vej til EU-topmøde, at hun nu vil sætte en stopper for forskelsbehandling af Danmark.

Thorning vil ikke kommentere tilbud om EU-rabat

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil forud for EU's budgettopmøde hverken be- eller afkræfte flere mediers oplysninger om, at hun i weekenden fik - og afviste - et tilbud fra EU-præsident Herman Van Rompuy om en dansk EU-rabat på 600-800 millioner kroner.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at der over det sidste stykke tid har været intensive kontakter rundt omkring. Jeg vil ikke gå yderligere ind i det, siger statsministeren på et pressemøde torsdag kort efter ankomsten til Bruxelles.

- Jeg har sagt krystalklart, hvad der er den danske holdning, og hvad det er, vi ønsker, ved de her forhandlinger. Det er der ikke nogen som helst, der er i tvivl om. Nu synes jeg, vi skal lade forhandlingerne gå i gang, siger Thorning.

Statsministeren medgiver, at det nu er alles kamp mod alle.

- Ja, det er det. For alle landene kommer med deres ting, de gerne vil. Og det betyder meget for landene. Det her handler om vores penge i hvert enkelt medlemsland, så det her er ret drabeligt.

- Jeg tror, det var Tony Blair (den tidligere britiske premierminister, red.), der efter sidste forhandlinger sagde, at næste gang slår vi hinanden ihjel.

- Jeg håber selvfølgelig ikke, det kommer dertil. Men selvfølgelig er det drabeligt, fordi alle lande har noget, de gerne vil.

Og statsministeren har pudset sine argumenter af til et topmøde, som hun mener skal være afgørende for Danmark.

- Hver gang en dansker betaler fire kroner til EU's budget, betaler en borger i de lande, vi normalt sammenligner os med, tre kroner til EU's budget.

- Vi synes, den forskelsbehandling skal slutte, og at det er ved det her topmøde, den skal slutte, siger hun.

Det var egentlig meningen, at topmødet skulle gå i gang klokken 15. Men åbningen blev først på eftermiddagen skubbet mere hen under aften til ved halv seks-tiden.

Flere kilder giver over for Ritzau udtryk for, at EU-præsident Herman Van Rompuy ønsker at finjustere sit næste forhandlingsudspil en smule, før mødet går i gang.

Det er endnu uklart, om den danske rabat vil være nævnt i næste kompromisforslag, der kommer på bordet ved mødets åbning. Det vil i givet fald være første gang, den er skrevet formelt ind i forhandlingerne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.