Thorning vil så tæt på kernen i EU som muligt

Statsministeren opfordrer til nye forhandlinger om børnecheck til EU-borgere.

Dansk Folkeparti gik markant frem ved det netop overståede valg til EU-Parlamentet og høstede mere end hver fjerde stemme, mens de mere EU-positive partier gik tilbage.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) slår dog fast i sin tale ved tirsdagens afslutningsdebat, at hun fortsat ser et Danmark, der er tæt integreret i EU.

- Nogle mener, at Danmark kan bestemme mere ved at samarbejde mindre. Jeg er ikke i tvivl: Det er lige omvendt.

- Vi øger vores selvbestemmelse, når vi deltager aktivt i det europæiske samarbejde. Derfor arbejder regeringen på at være så tæt på kernen i EU som muligt, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Hun er derfor også træt af, at forhandlingerne om udbetaling af børnepenge til borgere fra andre EU-lande, der kommer til Danmark for at arbejde, er kørt i hårdknude.

Hun vil gerne have gang i den igen, og opfordrer forhandlingsparterne - primært Venstre og Konservative - til at løsne op for retorikken.

- Dansk EU-politik har altid bygget på, at en bred kreds af partier har taget et fælles ansvar. En solid enighed er vejen til, at Danmark kan handle effektivt i EU til fordel for vores interesser.

- Men det forudsætter, at den solide opbakning er der i det daglige arbejde. Jeg vil opfordre til, at vi her i Folketinget arbejder sammen om at fremme Danmarks interesser og værdier i Europa, også når det er besværligt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun afviser - med den tyske kansler, Angela Merkels, ord, at EU skal være en såkaldt socialstat.

- Min holdning er klar: EU-borgere skal bruge arbejdskraftens fri bevægelighed til at flytte derhen, hvor de kan få arbejde. Den skal ikke bruges til at rejse derhen, hvor man kan få de bedste velfærdsydelser.

- EU er ikke én stor velfærdsstat. Og det skal EU heller ikke være, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.