Thulesen: Regeringens bilafgift er topskattelettelse

Regeringens forslag om bilafgifter svarer til at sænke topskat, siger DF-formand efter en uges forhandling.

DF: Nu haster det med en aftale om bilafgifter Foto: Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen

DF: Nu haster det med en aftale om bilafgifter Foto: Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, går nu hårdt i rette med regeringens forslag om at sænke afgiften for alle biler til 100 procent.

- Det, regeringen har foreslået i forhold til bilafgifter, ville i forhold til personskatten svare til at sænke topskatten, skriver Thulesen Dahl i sit ugebrev.

DF-formanden henviser dermed til det opgør, som har skabt dyb splittelse i blå blok det seneste år.

Udmeldingen kommer, efter at parterne har forhandlet i en uge uden at nå en aftale. Og nu begynder tidspresset for alvor at ramme forhandlingerne.

Bilsalget er nemlig reelt gået i stå, mens mulige købere afventer, hvad prisen på deres foretrukne bil bliver.

- Dette er naturligvis en helt igennem uholdbar situation, og derfor haster det med at få afklaret, hvilke ændringer der er flertal for, skriver Thulesen Dahl.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) gik mandag ud med en advarsel om, at der er "voldsomme udfordringer" ved at omlægge til en teknisk afgift.

Det kan betyde, at nogle biler bliver væsentligt dyrere, eller at man må acceptere at gå glip af mange penge i tabte afgifter, lød det fra skatteministeren.

Thulesens udmelding kan ses som udtryk for, at DF-toppens tålmodighed er ved at løbe ud. Støttepartiet vil have regeringen til at give sig, fordi der tegner sig et flertal i Folketinget for Dansk Folkepartis model.

I stedet for regeringens forslag om at sænke afgiften for alle biler - og dermed give den største lettelse til de dyreste biler - vil DF gøre afgifterne afhængig af bilens sikkerhed og miljøeffekt.

Det har opbakning fra partier i rød blok, og også regeringspartiet De Konservative har ret usædvanligt stillet sig på DF's side.

Thulesen Dahl fastslår, at DF's holdning "er klar":

- Det nuværende afgiftssystem er forældet og medvirker til, at vi danskere samlet set kører i mere forurenende og usikre biler, end vi burde.

- Derfor ønsker vi grundlæggende ændringer, så især miljørigtige og sikrere biler bliver billigere.

- Der er ikke meget perspektiv i blot for tredje år i træk at sænke afgiften fra "toppen", siger Thulesen Dahl.

Han henviser dermed til, at Liberal Alliance i de to seneste finanslove har fået gennemført lettelser af bilafgifterne.

Det har LA fejret med champagne, men det fremmer ikke bedre miljø eller sikkerhed på danske veje, mener DF.

- Det koster naturligvis at udvikle sikrere og mindre miljøbelastende biler, så alt andet lige bliver nye biler, som scorer højt på sikkerheds- og miljøbarometeret, dyrere at købe.

- Vi ønsker et afgiftssystem, som gør det mere attraktivt for danskerne at vælge biler med de egenskaber, som vi gerne vil fremme, skriver Thulesen Dahl.

Han fremhæver samtidig, at DF også har opbakning uden for Christiansborg til en omlægning af afgifterne:

- Repræsentanter for bilbranchen bakker op om ideen om en teknisk baseret registreringsafgift. Også bilejernes organisation FDM har gjort klart, at de ønsker omlægningen, skriver Thulesen Dahl.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.