Thulesen vil have et loft over antal familiesammenføringer

Danmark bør forfølge tyske tanker om et årligt loft over antallet af familiesammenføringer, mener Thulesen.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl under spørgetimen med Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen på Christiansborg den 16. januar 2018. Foto: Scanpix/Tariq Mikkel Khan

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl under spørgetimen med Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen på Christiansborg den 16. januar 2018. Foto: Scanpix/Tariq Mikkel Khan

Et loft på maksimalt 830 familiesammenførte til Danmark om året.

Det kunne blive resultatet, hvis VLAK-regeringen går med på et forslag fra Dansk Folkeparti om et årligt loft.

Regeringens støtteparti følger nøje med i regeringsforhandlingerne i Tyskland, hvor netop det spørgsmål er kommet på bordet.

- Tyskland diskuterer med sig selv, om man skal lægge et loft over, hvor mange familiesammenføringer de vil acceptere om året. De taler om 12.000 om året.

- Hurtigt omregnet til danske forhold er det under 1000 om året - 830 for at være mere præcis. Hvis Tyskland finder en vej til at lave en begrænsning på familiesammenføringer, bør Danmark gøre det samme, siger Thulesen Dahl.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understreger, at Danmark skal overholde de internationale konventioner, men afviser ikke forslaget:

- Mit holdningsmæssige udgangspunkt er, at hvis man kommer til Danmark og opnår en midlertidig beskyttelse, skal den være midlertidig.

- Og når de forhold, man i sin tid har fået asyl på, ikke længere er til stede, skal man finde tilbage, siger Løkke.

Han mener dog, at der er lang vej, før tyske jurister måske finder en løsning på spørgsmålet, som ikke overtræder de internationale konventioner:

- Jeg har smugkigget i et meget foreløbigt grundlag for de tyske regeringsforhandlinger. Jeg følger meget tæt med i det.

- For hvis der er en juridisk vej frem, skal det selvfølgelig tages med i vores overvejelser, siger Lars Løkke Rasmussen.

DF har bragt spørgsmålet på bane, fordi partiet er bekymret for, at mange, der har fået midlertidigt ophold i Danmark, snart vil kunne søge om familiesammenføring.

Især i 2015 kom mange til Danmark og fik siden asyl efter den særlige paragraf 7, stykke 3, som giver ret til midlertidigt ophold.

Beskyttede efter denne paragraf skal vente tre år på at få deres familie til Danmark. Den frist er ved at udløbe nu, påpeger DF. Thulesen, der mener, at syrerne i stedet bør vende hjem og møde deres familie i Syrien.

Lars Løkke Rasmussen afviser dog, at Danmark står over for at skulle tage imod en stor gruppe familiesammenførte:

- Hvis man ser på gruppen af midlertidigt beskyttede, er der mange kvinder og børn og mange familiesammenførte imellem. Så billedet af, at det eksploderer mellem hænderne på os senere i år, kan jeg ikke genkende, siger Lars Løkke Rasmussen.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er åben for forslaget:

- Idéen om, at vi begynder at arbejde med et antal, synes jeg godt om. Vi skal i højere grad selv kunne bestemme, hvem der kommer til Danmark.

- Med fremkomsten af parallelsamfund er problemerne så store, at de er begyndt at vokse os over hovedet. Så det er fornuftigt at se på, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.