Thy Møllen får et comeback

Få 15 års gratis strøm til hustanden. En maskinfabrik og et vindmøllefirma i Thy går nu sammen om at producere små husvindmøller.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Møllerne fra Thy Windpower kommer til at ligne den gamle Thy Mølle. Dog får de et nyt og moderne design. Arkivfoto: Christina Larsen

Der er nu godt nyt til alle, der gerne vil spare på el-regningen. En maskinfabrik og et vindmøllefirma i Thy er for tiden ved at starte en produktion af husstandsmøller op i Hurup. Møllen skal producere seks kilowatt strøm, hvilket svarer til forbruget i en almindelig husstand. Gratis efter 10 år De små vindmøller kan gå hen og blive en rigtig god investering. Efter 10 år skulle møllen gerne have tjent sig selv ind, og med en levetid på op mod 25 år så venter 15 års gratis elforbrug forude. Samtidig betyder nye regler, at forbrugeren må lade elmåleren løbe baglæns, fortæller Lars Pinholt, fra Dansk Vindmølleformidling - Det betyder, at hvis du laver mere strøm, end du selv bruger, så låner du den gratis ud til el-nettet. Den strøm kan du så eksempelvis hente igen til vinter, hvor du har brug for strøm til opvarmning, siger Lars Pinholt, der sammen med Grønkjærs Maskinfabrik er ved at starte produktionen op. Møllerne kommer til at ligne den gamle Thy Mølle. Dog får de et nyt og moderne design. Desuden vil de blive markedsført som Thy Windpower. Testmølle klar inden sommerferien Ifølge Leif Pinholt henvender møllerne sig primært til hjemmemarkedet. Dog kan det blive aktuelt med eksport på længere sigt. Målet er at sælge op mod 10.000 husstandsmøller, og Thy Windpower regner med at have den første testmølle opstillet i Kobberø inden sommerferien. Her skal den så køre i 500 timer, der er kravet for at få den godkendt. Kinesisk Legetøj Ideen til de små vindmøller bunder i, at Leif Pinholt har haft mange forespørgsler fra sparelystne nordjyder. Samtidig mener han ikke de nuværende små modeller, der er på markedet passer til de nordjyske vindforhold. - Meget af det, der er på markedet, er kinesisk legetøj, som laver 300 Watt. Vi har set en her oppe i Thy, som blæste af hekkenfeldt til lige så snart er kom en storm, siger Leif Pinholt.