Thy-slagteri kæmper for selvstændigheden

Slagterier 27. maj 2003 08:00

Thisted, /ritzau/ Den store lillebror i slagteribranchen, Tican i Thisted med en årsomsætning på 2,3 milliarder kroner og 1000 ansatte, kæmper for at bevare sin selvstændighed. Midlet er mere forædling og produktion af fastfood og færdigretter i de kommende år. I disse dage tager virksomheden med 27.000 svineslagtninger om ugen nye faciliteter i brug på havnen i Thisted, hvor der gennem halvandet år er investeret 110 millioner kroner i mere moderne opskæringsanlæg. Bortset fra Danish Crown er Thisted-slagteriet praktisk talt det eneste, der spiller nogen rolle i Danmark, når det gælder både hjemmemarked og eksport fra den branche, der for øjeblikket er lidt i knæ på grund af den lave dollarkurs. Altdominerende med næsten 90 procent af markedet er Danish Crown, der gennem de seneste årtier har opslugt det ene slagteri efter det andet. Tican har kun omkring seks procent af slagtningerne. Men Thy-virksomheden kan og vil selv: - Vi kommer aldrig til at fusionere, siger administrerende direktør Ove Thejls med fasthed i stemmen. Den fasthed kan han holde, så længe Tican kan præstere en bedre indtjening til de 800 landmænd, der som ejere leverer grise til selskabet. Og Tican har altid kunnet præstere den bedste efterbetaling, som er den faktor, landmanden måler sin indtjening på. Efterbetalingen betales en gang om året som en ekstra gevinst pr. kilo leveret svinekød oven i den løbende kilobetaling, der fastsættes på den såkaldte notering hver fredag. Ove Thejls - direktør siden 1995 - medgiver dog, at to-tre år med resultater, der ikke er bedre end Danish Crowns, kan få landmændene til at vælge en fusion med storebror. - Vi har mange på venteliste for at blive leverandør til os, siger Ove Thejls og antyder dermed, at slagteriet er langt fra at blive tvunget til en fusion. Ove Thejls siger, at andelshaverne i Thy og omegn bliver nødt til at blive mere tålmodige. Den relative store forskel i indtjeningen - til Tican-leverandørernes fordel - kan næppe holdes i fremtiden. - Vi er på en evig jagt for at finde nye kunder, fordi Danish Crown er blevet så dominerende, siger han. Tican har i slipstrømmen af fusionerne og strukturudviklingen i slagteribranchen etableret egen produktion af bacon på to fabrikker i Storbritannien. Med 350 ansatte her produceres 450 tons pr. uge. Tidligere var Tican kendt som storeksportør af bulkvarer, dvs. svinekød uden særlig forædling, men fremtiden vil tvinge Tican til at øge forædlingsgraden, fordi bl.a. de nye EU-lande bliver i stand til at levere standardgrise af samme kvalitet som de danske. Gennem datterselskabet Tican Foods har slagteriet startet produktion af forædlede varer på det tidligere slagteri i Ansager ved Varde. Her er 70 ansatte, og her kan virksomheden - i modsætning til afdelingerne i Thisted og Fjerritslev - også forarbejde billigere, udenlandsk kød. /ritzau/

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...