Thyra Frank: Rekruttering i ældreplejen er et problem

Landets plejehjem er enormt udfordret med underbemanding. En undersøgelse skal kortlægge problemet.

Ældreminister Thyra Frank (LA) inden samråd om underbemanding på de danske plejehjem. En undersøgelse skal redegøre for, hvordan problemet skal løses, lyder det. Foto: Martin Sylvest/arkiv/Ritzau Scanpix

Ældreminister Thyra Frank (LA) inden samråd om underbemanding på de danske plejehjem. En undersøgelse skal redegøre for, hvordan problemet skal løses, lyder det. Foto: Martin Sylvest/arkiv/Ritzau Scanpix

Thyra Frank erkender, at ældreplejen har et enormt rekrutteringsproblem. Derfor har hun iværksat en undersøgelse af problemet.

Det siger ældreminister Thyra Franks (LA) tirsdag under et samråd indkaldt af SF.

- Jeg anerkender i allerhøjeste grad de udfordringer. Det er særdeles vigtigt, at vi får løst det her problem, siger hun.

- Vi står og mangler personale, og vi kan se, at det bliver endnu mere fremover, siger Thyra Frank og peger på, at der især er mangel på SOSU-assistenter.

Ældreministeren er blevet bedt om at redegøre for, hvorfor flere af landets plejecentre er udfordret af underbemanding, hvor udbredt problemet er, og hvordan hun vil løse problemet.

Det skal undersøgelsen, som Thyra Frank regner med at kunne fremlægge til november, svare på. At det kan ses som en sovepude, at ministeren afventer undersøgelsen, afviser Thyra Frank.

- Hvis vi skal lave noget politisk, bliver vi nødt til at stå på et fint grundlag. Og vi bliver nødt til at finde ud af, hvad det her handler om.

- Vi kan ikke begynde at løse noget som vi - i min mening - ikke ved ned i bunden, siger hun til Ritzau efter samrådet.

Det skal samtaler med borgmestre, fagforeninger, personale og ledere være med til at opklare, lyder det.

Regeringen er dog gået i gang med at få styr på de største udfordringer, siger Thyra Frank.

- Regeringen afsatte sammen med Dansk Folkeparti 500 millioner kroner hvert år til en bedre bemanding. Og de penge skal jo i gang med at arbejde derude nu, siger hun.

Forårets tumultariske overenskomstforhandlinger viste, at mange plejecentre ikke er bemandet med andet end det, der svarer til nødberedskabet.

Mange centre er desuden afhængige af vikarer og løst ansatte i den daglige drift.

Nødberedskabet skal sikre, at der til hver en tid er bemanding til at varetage de mest livsnødvendige opgaver på et plejehjem. Bryder en faglig storkonflikt ud, kan sundhedspersonalet ikke deltage i en strejke.

Det medførte det til, at 33 enheder og institutioner fordelt på 14 kommuner måtte blive undtaget strejken i foråret - heriblandt seks plejecentre, lyder det fra Thyra Frank.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.