Tibetaktivist: Narko var undskyldning for tibet-chikane

Seks tibetstøtter kræver erstatning for frihedsberøvelse under besøg af Kinas præsident sidste år.

Tibetaktivist: Narko var undskyldning for tibet-chikane

Københavns Politi tilbageholdt Luna Pedersen på en ironisk mistanke om narkobesiddelse, da hun stod med et tibetansk flag ved Den Lille Havfrue under den kinesiske præsident, Hu Jintaos, besøg i København 15. juni 2012.

Det mener Luna Pedersen i vidneskranken i Københavns Byret torsdag, hvor hun er en af seks tibetstøtter, der har anlagt en erstatningssag for ulovlig administrativ frihedsberøvelse under Kina-besøget i København.

- Hun (betjentens navn udeladt, red.) siger "følg med", og at jeg er sigtet for besiddelse af euforiserende stoffer. Hun vil gerne visitere min taske, og hun får alle mine oplysninger, mens der står en fem-seks betjente rundt om, siger Luna Pedersen.

Betjenten virkede selv ironisk i forhold til situationen, og det var tydeligt, at betjenten ikke selv troede på sigtelsen, fortæller Luna Pedersen, der kunne se flere med kinesiske flag samme sted.

Tidligere ved Amalienborg kommer en mand, der kunne ligne en kinesisk sikkerhedsvagt, hen til tre danske betjente, da han ser Luna Pedersen med et tibetansk flag.

- She's standing with an illegal flag. Take her away immediately, sagde vagten ifølge Luna Pedersen på engelsk, hvorefter betjentene gennede hende væk fra stedet.

Støttekomiteen for Tibet mener, at de seks alene blev tilbageholdt, fordi de tavst og roligt forsøgte at vise tibetanske flag frem ved Den Lille Havfrue, i Kongens Have og på Christiansborg Slotsplads.

Deres ytringsfrihed og frihed til at demonstrere er blevet krænket, mener de.

Foreløbig har Den Uafhængige Politiklagemyndighed, Rigsadvokaten og Københavns Politi afvist alle klager, oplyser Støttekomiteen for Tibet.

Politiklagemyndigheden afgjorde 5. februar i år, at de fandt "politiets adfærd beklagelig", fordi en betjent havde sagt "skrid af helvede til" til to af tibetaktivisterne.

Tibets nationalflag har i praksis været forbudt i Kina, siden kinesisk militær tiltvang sig den endelige magt i Tibet i 1959. Besiddelse af flaget kan medføre fængselsstraffe på flere år.

Frihedsberøvelse må ifølge grundloven ikke ske på grund af politisk eller religiøs overbevisning.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst