EMNER

Tid til chokolade

Lige pludselig er sneen væk, temperaturen steget, sommertiden indført og påskeugen begyndt.

Arkivfoto

Arkivfoto

Kort sagt: Det er tid at finde påskepynten frem og begynde at spekulere i påskeæg og gækkebreve, hvis det hele skal nås inden torsdag. Påskeæg har været kendt i århundreder I Leonora Christines Jammersminde fortæller hun, at hun udvekslede dekorerede påskeæg med en medfange i Blåtårn i 1667. Men også før den tid er der spor af, at æggene har haft betydning. I middelalderen brugte man farvede æg i fornemme kredse, og også i Danmark er der spor af madvielse, som også kendes i andre lande, hvor præsten velsigner madvarerne i forbindelse med påsken. På mange gårde fik karle og piger før i tiden et vist antal påskeæg, som de kunne bruge til at lege med, forære væk - eller spise. I bondesamfundet var æg en sjælden delikatesse. Op til påske gik børn nogle steder rundt for at synge for æg for at samle påskeæg, som de kunne lege med i helligdagene. Galle og Jessen var de første i Danmark De første danske chokoladepåskeæg optræder hos Galle og Jessen i 1917, men fænomenet kan godt være ældre. Chokoladeæggenes popularitet begyndte i 1920'erne og 30'erne, og fik deres endelige gennembrud efter anden verdenskrig, da de søde sager kom på markedet igen efter flere år med rationering.