Tid til en god snak om medicin og hjælp

Egen læge og en sygeplejerske fra hjemmeplejen følger op på indlæggelse

Sygeplejerske Karin Koldkjær, der er ansat i hjemmeplejen i Thisted, hilser ordningen med opfølgende hjemmebesøg velkommen og fremhæver det gode samarbejde med sygehus og læger. Foto: Diana Holm <i>diana.holm@nordjyske.dk</i>

Sygeplejerske Karin Koldkjær, der er ansat i hjemmeplejen i Thisted, hilser ordningen med opfølgende hjemmebesøg velkommen og fremhæver det gode samarbejde med sygehus og læger. Foto: Diana Holm diana.holm@nordjyske.dk

THY-HANNÆS:Skal medicinen reguleres? Er der brug for nye hjælpemidler? Har det ældre menneske et netværk som børn og venner?

Det er nogle af de mange emner, man kan nå omkring i løbet af et opfølgende hjemmebesøg. Her kommer borgerens egen læge og en sygeplejerske fra hjemmeplejen ud og tager en snak med nogle af de ældre borgere, som netop er udskrevet fra Sygehus Thy-Mors’ medicinske afdeling.

- Der er mange ting at snakke om, for det er kun de mest komplekse borgere, der får sådan et besøg, siger hjemmesygeplejerske Karin Koldkjær fra hjemmeplejen i Thisted.

Hjemmeplejen har i forvejen kontakt til mange af de ældre borgere i kommunen og kan også tage ud på besøg, når en borger udskrives efter et sygehusophold.

- Forskellen er helt klart, at borgerens egen læge også er på banen her. Og sidegevinsten er, at vores samarbejde med de praktiserende læger bliver bedre, idet vi lærer hinanden at kende, siger Karin Koldkjær.

Kommer omkring mange ting

Ved samtalen i hjemmet kan der ofte også være pårørende med ved bordet.

- Alle møder velforberedte, og så starter vi ofte med at gennemgå sygdomsforløbet, indlæggelsen, og hvad der er kommet ud af det. Så går vi typisk medicinen igennem, og der vil i de fleste tilfælde være ændringer, fortæller Karin Koldkjær.

Hjemmesygeplejersken benytter måske anledningen til at gennemgå borgerens medicinskab, og der bliver lavet aftaler med enten lægen eller hjemmeplejen om opfølgning. Det kan være et nyt besøg i hjemmet eller en tid hos lægen.

- Så snakker vi hjælp i hjemmet. Skal der mere til og måske andre hjælpemidler? Vi snakker om kosten og spørger til, om borgeren har nogle børn, der bor i nærheden, eller om der måske er brug for en besøgsven, opremser hjemmesygeplejersken.

En grundig samtale

Karin Koldkjær fremhæver et besøg hos en mand på næsten 90 år.

- Han havde fået en dato med hjem fra sygehuset, hvor han skulle ind igen til en større undersøgelse, men han havde egentlig ikke lyst og var i tvivl om, hvorvidt det overhovedet ville være til nytte for ham. Så fik han sig en rigtig lang og god snak med lægen om, hvad undersøgelsen gik ud på. Ud fra den snak besluttede han sig for at melde fra til undersøgelsen. Jeg tænker, at der nok ikke havde været tid på sygehuset til den snak, og han ville nok heller ikke have taget hen til lægen for at få den. Så det var bare så godt, at der var tid til det på hjemmebesøget, siger hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Live fra Mia-sagen: Hun var meget fuld
Luk