Fødevarer

Tiden er løbet fra kartoflen

KØBENHAVN:Selvom kvaliteten er i top, og høsten i år tegner særdeles lovende, er det ikke gode tider for kartoflerne. Mange føler, at de ikke har tid til først at skrælle og siden koge kartoflerne, selv om de egentlig godt kan lide dem. Så det er tiden - eller manglen på samme - der er kartoflernes største fjende, viser en ny undersøgelse, som Karin B. Nielsen fra Suhrs Seminarium i København står bag. Hun er ved at skrive en bachelor-opgave om kartofler - og hvorfor vi ikke spiser så mange som tidligere. Hun har gennemført en række interviews med aleneboende mænd og kvinder i alderen 25-39 år. Det er den aldersgruppe, der er mest troløs overfor kartoflerne. Blandt de 25-39-årige kommer der kun kartofler på bordet 1-2 gange om ugen for kvindernes vedkommende og endnu færre gange for mændenes. Mange af de unge aleneboende regner med, at de kommer til at spise flere kartofler, når de på et tidspunkt bliver medlemmer af "en rigtig familie" og får børn. For at tjekke det håb har Karin B. Nielsen undersøgt, hvordan det står til med kartoffelspisningen i en jævnaldrende gruppe, som har etableret sig i familier. - Jeg har ikke fået alle resulater ind endnu, men så vidt jeg kan se, ændrer det ikke noget. Der bliver ikke spist flere kartofler i den gruppe, siger Karin B. Nielsen. Men hun mener ikke, at det er håbløs opgave at få folk til at spise flere kartofler. For det er ikke viljen til at spise kartofler, der mangler. Næsten alle synes, at de smager rigtig godt. Og om sommeren, hvor man kan nøjes med at vaske kartoflerne, er der da også flere som spiser kartofler. - Men der er ikke ret mange, der kender de nemme kartoffelprodukter. Du kan købe kartofler, der er skrællede og du kan nogle steder købe vaskede kartofler, der er kogt, så det behøver ikke at være svært, siger Karen B. Nielsen. - Så hvis kartoffelproducenter får markedsført kartoflerne godt, så tror jeg det kan lade sig gøre.