Danmark

Tidlig behandling af hiv mindsker risikoen for aids

Hiv-smittede har mindre risiko for at få aids, hvis behandlingen påbegyndes med det samme, viser forskning.

Behandlingen skal påbegyndes så snart, at en person bliver diagnosticeret med hiv. Det kan nemlig mindske risikoen for at udvikle aids med hele 53 procent.

Det er konklusionen i et internationalt forskningsstudie foretaget blandt 4685 hiv-smittede personer siden 2009.

- Vi har nået en milepæl i forskningen af hiv, og det vil få stor betydning for de globale retningslinjer for behandlingen, siger Jens Lundgren, der er leder af forskningsprojektet Start og professor på Rigshospitalets Klinik for Infektionsmedicin.

Hidtil har de internationale anbefalinger været, at behandlingen først skulle begynde, når det såkaldte CD4-tal faldt til 500 eller mindre.

CD4-celler er hvide blodceller, som beskytter immunforsvaret og samtidig er hovedmålet for hiv-infektionen.

Hos raske personer ligger dette tal mellem 500 og 1200 celler per kubikmillimeter. Hvis mængden af disse celler kommer under 200, øges risikoen for livstruende sygdomme markant.

Anbefalingerne kan dog meget snart blive ændret, for de nye resultater skal nemlig forelægges for WHO på et møde på mandag. Verdenssundhedsorganisationen har allerede annonceret, at anbefalingen skal tages op til revision inden årets udgang.

- WHO's anbefaling er helt afgørende, for udviklingslandene læner sig op ad den, og det er meget svært at ignorere, hvis WHO anbefaler noget, siger Jens Lundgren til Ritzau.

Det vurderes, at der er omkring 35 millioner hiv-smittede på verdensplan. Heraf er kun cirka 13 millioner i behandling. Værst ser det ud i Rusland, Ukraine og på det afrikanske kontinent generelt.

Den endelige rapport vil blive præsenteret i Vancouver den 20. juli, hvorefter den vil blive trykt i et medicinsk tidsskrift.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.