Danmark

Tidligere gidsel: Forbyd løsepenge

Journalisten Jeppe Nybroe foreslår et håndslag mellem EU-landene om aldrig at betale løsepenge.

EU-landene bør højlydt blive enige om aldrig at betale løsepenge, når deres statsborgere bliver taget som gidsler af Islamisk Stat eller andre terrororganisationer. Det foreslår den danske journalist Jeppe Nybroe, der sidste år var gidsel i Syrien, ifølge Berlingske.

Ifølge Jeppe Nybroe er man ikke i tvivl om, at Storbritannien og USA ikke betaler løsesummer, når deres statsborgere bliver taget som gidsler. Det samme mener han ikke, man kan sige om mange EU-lande.

- Der er rigtig mange, der er i tvivl om mange EU-lande og desværre med god grund. Jeg ved, at der er en række EU-lande, der har betalt afsindige summer i løsesummer, og også lande som er tættere på os end som så, siger Jeppe Nybroe til Berlingske.

Han oplevede selv problemer med at forklare sine gidseltagere, at den danske regering ikke ville betale hans løsesum.

- Det er klart, at det er nuancer, som islamistiske kidnappere ikke forstår. Så er det sket én gang, at en franskmand eller en svensker er blevet frigivet mod mange millioner euro, så er det vel også det, man kan kræve for en dansk statsborger, siger Jeppe Nybroe.

Chefen for Udenrigsministeriet borgerservice, Ole Egeberg Mikkelsen, vil overfor Berlingske ikke afvise forslaget.

- Staten betaler ikke løsesum, men jeg vil gerne mødes med Jeppe Nybroe og høre, om vi kan blive bedre til at forebygge kidnapninger, siger han.

Jeppe Nybroes bortførere krævede ifølge en ny bog, Nybroe har skrevet, 20 millioner dollar - svarende til 110 millioner kroner.

Nybroes forslag kommer, mens en jordansk pilot bliver holdt som gidsel af Islamisk Stat. Islamisk Stat har krævet en irakisk kvinde løsladt, hvis de skal løslade piloten. Det har den jordanske regering erklæret sig villig til.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.