Tidligere tyrkisk dødsfange slipper for udlevering

Østre Landsret har bestemt, at en tyrkisk mand, der var flygtet fra afsoning i Tyrkiet, ikke skal udleveres.

LANDSRET Foto: Free/Rune Øgendahl, Ritzau/arkiv

LANDSRET Foto: Free/Rune Øgendahl, Ritzau/arkiv

Musa Dogan, som flygtede fra afsoningen af en dom på livsvarigt fængsel i Tyrkiet, skal ikke udleveres til sit hjemland.

Det har Østre Landsret torsdag afgjort.

I juli vurderede Retten i Nykøbing Falster, at Rigsadvokatens beslutning om at udlevere Musa Dogan var forkert.

- De foreliggende baggrundsoplysninger vedrørende forholdene i Tyrkiet indikerer, at tortur stadig forekommer navnlig over for kurdere med terrorknytning, sagde retsformand Henrik Linde dengang.

Den afgørelse ville Rigsadvokaten ikke acceptere, og kendelsen blev derfor kæret til Østre Landsret. Men landsretten nåede altså til samme resultat som Retten i Nykøbing Falster.

Musa Dogan kom til Danmark i december sidste år, hvor han blev anholdt. Han var flygtet fra afsoningen af en dom, som han fik i Tyrkiet tilbage i 1996.

Først lød dommen på dødsstraf, men den blev i 2006 ændret til livsvarigt fængsel.

Ifølge Musa Dogan selv blev han udsat for tortur, da han sad i tyrkisk fængsel.

- At flygte fra den behandling, jeg har fået i Tyrkiet, er enhver mands ret, har Musa Dogan sagt under et tidligere retsmøde.

Domstolen i Tyrkiet mente, at Dogan var en del af den ekstremt venstreorienterede organisation Tikko, som Tyrkiet anser for at være en terrororganisation.

I den forbindelse er han blandt andet dømt for forsøg på at omstyrte samfundet.

Dogan flygtede til Sverige under en sygeorlov i 2003. Han havde sultestrejket og blev derfor indlagt.

Inden Musa Dogan kom til Danmark, har han opholdt sig i Polen og Sverige. Både svenske og polske myndigheder har tidligere afvist at udlevere den 45-årige mand.

Rigsadvokaten havde truffet sin beslutning med henvisning til, at "Tyrkiet har oplyst, at Musa Dogan ikke vil blive underlagt tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling".

Hos Anti-Tortur Støttefonden (ATSF) glæder man sig over Østre Landsrets kendelse.

Tue Magnussen fra ATSF kalder i en udtalelse kendelsen "historisk vigtig, da den understreger, at danske domstole ikke vil medvirke til en underminering af forbuddet mod tortur og forbuddet mod udlevering til tortur".

Han påpeger videre, at Østre Landsret med sin kendelse har "afvist såvel brug af "diplomatiske garantier" som Rigsadvokatens skønmaleri af menneskerettighederne i Tyrkiet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.