Udland

Tidslinje: Her er alle Muhammed-sagerne

Den amerikanske ambassade i Yemen er blevet stormet i protest mod en kontroversiel film om Muhammed.

Tidslinje: Her er alle Muhammed-sagerne

Filmen "Innocence of Muslims", der angiveligt gør grin med profeten Muhamed, har udløst vrede flere steder i den muslimske verden. Senest er den amerikanske ambassade i Yemen blevet stormet.

Men det er langt fra første gang. Få overblik over de seneste års Muhammed-sager her:

* 2012: I februar afbrændes flere udgaver af muslimernes hellige bog på den amerikanske Bagram-base i Afghanistan. Det fører til flere hævnaktioner og voldsomme optøjer rundt om i landet, hvor omkring 40 mennesker mister livet. I september udløser filmen "Innocence of Muslims" stor vrede, fordi Muhammed angiveligt portrætteres som homoseksuel. Den amerikanske ambassadør i Libyen dræbes efter uroligheder ved konsulatet i Benghazi, og en vred folkemængde stormer den amerikanske ambassade i Yemen.

* 2010: Den amerikanske præst Terry Jones skaber international furore med sine planer om at brænde muslimernes hellige bog af på årsdagen for terrorangrebene mod USA 11. september 2001. Stort politisk pres får dog præsten til at droppe planerne. I marts 2011 deltager Terry Jones i afbrændingen af Koranen i sin kirke i Florida. Det udløser blodige uroligheder i Afghanistan, hvor blandt andet syv FN-ansatte mister livet.

* 2008: I januar laver den højreorienterede hollandske politiker Geert Wilders den islamkritiske kortfilm "Fitna" for at dokumentere sine anklager mod islam. Årene efter modtager han en række dødstrusler. To andre fremtrædende hollandske islamkritikere er tidligere blevet dræbt ved attentater: Politikeren Pim Fortuyn i 2002 og filminstruktøren Theo van Gogh i 2004.

* 2007: En svensk avis bringer tegninger af Muhammed, der skildres som hund. Det er den svenske kunstner Lars Vilks, der står bag karikaturtegningerne, og han bliver efterfølgende udsat for dødstrusler og drabsforsøg. Terrornetværket al-Qaeda udlover en dusør på 150.000 dollar til enhver, der skærer halsen over på Vilks.

* 2005: Jyllands-Posten vælger at trykke 12 tegninger af profeten Muhammed, som skaber stor virak i både ind- og udland. I Libanon og Syrien bliver danske ambassader udsat for brandattentater, og i mange andre muslimske lande bliver Dannebrog brændt af under store demonstrationer. Muhammed-tegningerne er også anstødssten til, at en dansk-somalisk mand angriber tegneren Kurt Westergaard. I en anden terrorsag, hvor to pakistanskfødte mænd planlagde et angreb mod Jyllands-Posten, var tegningerne den centrale årsag til terrorplottet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.