Til den store sølvmedalje

Restaurantchef i Skallerup Klit Feriecenter bestod prøven med fire 12-taller og et 10-tal

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Når man er restaurantchef, skal der også købes vine ind, her har Brian Møller Nielsen besøg af italienske Pietro Incisa della Rocchetta, der har vinfirmaer i både Italien og Argentina.Foto: Bent Bach

33-årige Brian Møller Nielsen, Hjørring, der er restaurantchef i Skallerup Klit Feriecenter har al mulig grund til at være glad. Han har netop bestået svendeprøven som tjener fra Hotel- og Restaurantskolen i Silkeborg med noget så sjældent som en sølvmedalje. Karakterne i de fem fag, han skulle bestå, blev så flotte som fire 12-taller og et 10-tal. Men ikke nok med det, Han blev også kåret til klassens kammerat, ligesom han fik en delt andenplads i en skriftlig vintest udformet af firmaet, H. J. Hansen Vin. Således udrustet kan han nu fortsætte sit job i feriecentret som restaurantchef. Et job, han også havde før svendeprøven, men nu med papirer. Brian Møller Nielsen har nemlig, siden han var 18 år, arbejdet i branchen. - Men nu fik jeg mulighed for at tage uddannelsen som GVU - grundlæggende voksenuddannelse - og så sprang jeg til, fordi jeg også nu var motiveret for det, fortæller Brian Møller Nielsen. Inspiration Den nyuddannede super-tjener lægger ikke skjul på, at han er blevet godt og grundigt inspireret af sin chef, Thomas Riis, der både er uddannet kok og tjener. Og Thomas Riis har, på trods af Brian Møller Nielsens flotte svendeprøve, håneretten. Thomas Riis opnåede nemlig også en sølvmedalje til sin svendeprøve som tjener - nemlig med fuldt hus - fem 12-taller. Restauranten i Skallerup Klit Feriecenter kan altså bryste sig med sølvstøv over to tjenere. Omfattende prøve Skulle nogle fejlagtigt gå rundt og tro, at svendeprøven som tjener kun omfatter servering og borddækning, tager de grueligt fejl. Uddannelsen indenfor tjenerfaget tager tre år og fire måneder med to gange ti ugers skoleophold. Det hele afsluttes med en svendeprøve, der omfatter både en teoretisk skriftlig prøve og en praktisk prøve. For Brian Nielsen indeholdt den skriftlige prøve at udarbejde et tilbud på et konferenceophold for mellem 30 og 40 deltagere. Deltagerne var danske designere af brugskunst, der ville invitere kunstnere fra Spanien til et møde, der skulle vare tre dage med to overnatninger. Det skriftlige tilbud skulle indeholde: Overnatning, transport, forplejning inklusiv en fem retters gallamiddag med drikkevarer, udflugter og bookingsbetingelser. Den skriftlige prøve blev senere forsvaret overfor lærer og censorer, der kommer fra branchen fra henholdsvis arbejdsgiver- som arbejdstagerside . Praktisk prøve Den praktiske prøve består af borddækning, der skal afspejle årstid og anledning, åbning af champagne og tranchering af oste på en tallerken og hertil hvilke vine og i hvilken rækkefølge, de skal drikkes. - For at opnå karakterer, der resulterer i en sølvmedalje, skal tjeneren have et omfattende kendskab til sæsonens råvarer, vine, borddækning, og alle ting, der hører med til at gøre en konference vellykket, forklarer Brian Møller Nielsen, der i sin skriftlige prøve opfandt et fiktivt hotel - centralt placeret på Kongens Ny Torv i København. - Så jeg måtte også have et indgående kendskab til attraktioner, gæsterne skulle besøge, fortæller han. - Jeg elsker mit arbejde og bruger meget tid på det, udtrykker Brian Møller Nielsen, der i fritiden fortsat er aktiv indenfor FDF.