Til sofabordet

I GRUNDEN ER det ganske sært at give stjerner til sådan et sofabordsstykke som denne bog.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det bedste er dog de mange opskrifter. Her kan man finde mange gode idéer til det hjemlige køkken.

”Svinkløv Badehotel – Velkommen i yderste klitrække” Som brugsbog er det meningen, at den skal ligge og flyde mere eller mindre tilfældigt på sofabordet. Så kan gæster jo bladre lidt deri, når de kommer forbi. Eller man kan selv. Problemet med sofabordsbøger (coffeetable books) er ofte, at de egentlig ikke har noget på hjertet. De skal bare ligge og se pæne ud. Der er altid overdådige mængder af smukke billeder, og så er der en forklarende tekst med. Og det er bestemt ikke teksten, der bærer bogen her. På den måde lever bogen om Svinkløv Badehotel 100 procent op til forventningerne. Her er side op og side ned med fabelagtigt smukke billeder, hvoraf rigtigt mange er taget, mens solen tusser. Og jo: Det er flot at se på. Teksterne i bogen er tematiserede. Man kan læse om de mange forberedelser inden hotellet hvert år åbner i foråret. Man kan læse om et døgn på hotellet. Man kan læse om de mange arbejdsopgaver, der hører til sådan et sted. Man kan blive klogere på den omkringliggende natur. Og så videre. Og så har Svinkløv Badehotel jo en anden funktion end blot at være et sted, hvor folk sover: Maden er vidt berømt. Og det er ikke kun hotellets gæster, der kaster sig over den. Folk kommer skam også langvejs fra for at nyde gastronomiske stjernestunder. Derfor er bogen sidste tema og sidste halvdel helliget madopskrifter. Og hvem gider ikke læse madopskrifter, når det er de rigtigt lækre retter, der beskrives? Som kogebog går værket naturligvis i fisk, for med den placering nær havet, som hotellet har, er der fokus på fisk. Opskriftsdelen er værkets stærkeste side. Det er her, man kan finde overraskelserne. Og det er her, man kan finde inspiration til det daglige virke i køkkenet derhjemme. Eller måske nærmere inspiration til en dag, hvor maden godt må koste og være lidt mere lækker end til daglig. En ting undrer mig dog: I en bog om landsdelens mest kendte badehotel – som sidste år blev kåret af NORDJYSKES læsere som et af landsdelens syv vidundere – er der ikke et eneste billede af et hotelværelse indefra. For det er jo det, der er hotellets vigtigste vare: Værelser. Vi ser et værelse blive malet om foråret. Og vi ser et nærbillede af en stuepige med favnen fuld af sengetøj. Men en skildring af, hvordan man i grunden bor på Svinkløv Badehotel, det mangler.Max Melgaard max.melgaard@ nordjyske.dk Peter Krag Jespersen: ”Svinkløv Badehotel – Velkommen i yderste klitrække”. Foto: Piotr Topperz Opskrifter: Morten Sandvej 212 sider, 395 kroner Forhandles på hotellet.