Tilbud om samtalegrupper for "De Glemte børn"

Formand for Hjerneskadeforeningen Himmerland Tove Swartz glæder sig over et nyt tilbud. Privatfoto

Formand for Hjerneskadeforeningen Himmerland Tove Swartz glæder sig over et nyt tilbud. Privatfoto

Hvert år pådrager ca. 20.000 mennesker sig en erhvervet hjerneskade - mange af dem er forældre. Børn og unge af forældre med en erhvervet hjerneskade betegnes som "de glemte børn", fordi de vanskeligheder, som de oplever, sjældent er synlige. Og ofte bliver de ikke hjulpet, selv om de oplever at have det svært. Hjemme er den "gammelkendte" mor eller far væk, og børnene har svært ved at forstå, hvorfor forælderen nu reagerer på en anden og ofte voldsom måde i dagligdagen. Da de holdes uden for de voksnes samtaler om problemerne, isoleres de og overlades til sine egne forestillinger om, hvad der egentlig sker med den ramte - og forældrenes samliv og familien i øvrigt. De kan reagere med fysiske symptomer som f.eks. ondt i maven eller have svært ved at sove, eller de kan have svært ved at leve op til krav uden for familien. Tilsvarende gør sig gældende for børn, som har søskende, der pludselig rammes af en hjerneskade.

Hjerneskadeforeningen Himmerland har længe haft fokus på "De glemte børn" og tog derfor allerede i 2014 initiativ til et samarbejde med de himmerlandske kommuner om etablering af samtalegrupper for børn og unge i hjerneskaderamte familier. Samarbejdet blev modtaget positivt og vedtaget politisk i Mariagerfjord og Vesthimmerlands kommune, og sidste år blev et pilotprojekt med en samtalegruppe for børn 6-11 år en realitet. Ifølge evalueringsrapporten blev forløbet en succes i forhold til børnenes udbytte, så i slutningen af september igangsætter de tre samarbejdspartnere derfor igen en samtalegruppe, denne gang for børn og unge 12- 17 år.

Samarbejdet er organiseret således, at selve samtaleforløbet varetages professionelt af to autoriserede psykologer, en fra hver kommune, mens Hjerneskadeforeningen sørger for praktiske opgaver som transport, lokaler, materialer, modtagelse af deltagerne, forfriskning i pauserne og hyggesnak. Inden gruppeforløbet starter, afholder de to psykologer forsamtaler med hver familie, og efter forløbet en afsluttende samtale med rådgivning til familien.

Hjerneskadeforeningen Himmerland sætter pris på samarbejdet med de to kommuner, fordi børn og unge i hjerneskaderamte familier nu har fået mulighed for at deltage i et gruppeforløb, hvor der kan tales om, hvad der er blevet svært efter en hjerneskade. For det enkelte barn kan det være en stor lettelse at møde andre i en situation, der ligner dets egen. Vi ved, at når et barn åbent deler sin livssituation, bliver det mindre ensomt. Og gennem små oplæg underviser psykologerne også i hjernen, så børnene får større viden og indsigt i, hvad en hjerneskade betyder i dagligdagen.

Hjerneskadeforeningen har erfaring for, at når disse børn og unge støttes socialt gennem samvær med andre børn og unge i samme situation og gennem samtaler med kompetente og professionelle voksne, opnår de en større forståelse og en bedre hverdag, så de undgår problemer i deres voksne liv - bare fordi mor, far, søster eller bror fik en hjerneskade.

Tilbuddet er et enestående eksempel på, at et samarbejde mellem den frivillige og den offentlige sektor kan gøre en forskel for børn og unge, der pludselig får livet ændret radikalt - bare fordi forældrene eller søskende får en hjerneskade. Hjerneskadeforeningen kunne derfor godt ønske sig, at også Rebild kommune var indgået i samarbejdet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.