Danmark

Tillidsbrud: Liste Ø kræver ny svinerapport

Efter Kritik af formanden for Dyreetisk Råds troværdighed, kræver Enhedslisten en uvildig rapport om svineavl.

Tillidsbrud: Liste Ø kræver ny svinerapport

Enhedslisten kræver nu, at der bliver lavet en ny undersøgelse af smågrises dødelighed, efter at Peter Sandøe, nu afgående formand for Dyreetisk Råd, er blevet kritiseret for manglende uafhængighed i forhold til udarbejdelsen af rapporten.

Peter Sandøe anklages i søndagens Politiken for at have haft en dobbeltrolle ved at skulle lave en den nævnte udredning om svinedødelighed for Justitsministeriet samtidig med, at landbruget havde bestilt ham til at lave en positiv rapport om svineavl.

- Afsløringen af Peter Sandøes tætte forbindelser til svineproducenternes organisation sætter et alvorligt spørgsmålstegn ved objektiviteten i redegørelsen.

- Derfor kræver vi en ny redegørelse udarbejdet af uafhængige eksperter, siger Per Clausen, fødevareordfører for Enhedslisten.

Redegørelsen dannede en del af baggrunden for, at Fødevareministeriet ikke greb ind over for svinebranchens avlsmetoder. Metoderne har været kritiseret, fordi man har fremavlet en so, der får så mange smågrise, at den ikke selv kan passe dem.

- Resultatet af denne redegørelse var meget overraskende, fordi den stred mod tidligere forskningsresultater, som entydigt pegede på nødvendigheden af at ændre avlsmetoder, hvis dødeligheden ved smågrise skulle bringes ned.

- Derfor lugter det meget dårligt, når vi nu får oplyst, at Peter Sandøe, samtidig med at han arbejdede på denne redegørelse til fødevareministeren, var i gang med et forskningsprojekt finansieret af svineproducenterne, siger Per Clausen.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har til Ritzau udtalt, at hun fortsat har tillid til Peter Sandøe og hans arbejde som forsker og formand for Dyreetisk Råd. Men det, mener Peter Clausen, er for billigt købt.

- Jeg vil bede hende om at komme med en redegørelse og spørge hende om, om ikke hun er indstillet på at sikre, at de oplysninger, vi arbejder med i Folketinget, er baseret på uvildige undersøgelser, siger han.

Peter Sandøe trak sig som formand for Dyreetisk Råd søndag morgen, efter kritik af hans rolle, som bliver betegnet som utroværdig af Dyrenes Beskyttelse.

/ritzau/