Tiltalt direktør i NeuroSearch-sag: Stolede på ansat

Jeg stolede på min medicinske chef, siger tiltalt direktør i sag om grov kursmanipulation mod NeuroSearch.

27. maj 2014 16:37

Biotech-selskabet NeuroSearchs tidligere direktør Flemming Pedersen stolede på virksomhedens medicinske chefs vurdering af en analyse, som anklagemyndigheden hævder blev brugt til at vildlede aktiemarkedet ved Københavns Byret tirsdag.

Flemming Pedersen er sammen med selskabet tiltalt for grov kursmanipulation ved i første omgang kun at fortælle gode nyheder om det nye lægemiddel Huntexil og dets virkning på folk med Huntingtons sygdom.

- Jeg stoler på dig, sagde direktøren til den medicinske chef, da han fik forelagt analysen af Huntexil ifølge Flemming Pedersens egen forklaring i retten tirsdag.

De kraftige rystelser hos folk med Huntingtons sygdom kunne ifølge det danske selskab reduceres væsentligt med deres nyudviklede produkt Huntexil.

Selskabet sendte den positive nyhed ud, og i løbet af bare tre dage i begyndelsen af februar 2010 steg kursen fra 85 til 224. Neurosearchs markedsværdi blev forøget fra lidt over to milliarder kroner til mere end det dobbelte, nemlig 5,4 milliarder kroner.

Analysen var dog ikke så klokkeklar, og der var tvivl om lægemidlets reelle effekt. Derfor måtte NeuroSearch sende en korrigeret meddelelse ud et par måneder senere, hvorefter kursen styrtdykkede.

Med direktørens forklaring ligger skylden for de fejlagtige oplysninger om lægemidlets virkninger altså hos den medicinske chef, Dieter Meier.

- Det var ham (Dieter Meier, red.), som vidste det, og han havde nøglen til at sige, hvad der går og ikke går, forklarede Flemming Pedersen i retten.

NeuroSearchs tidligere medicinske chef Dieter Meier var indkaldt som vidne, men han skal alligevel ikke i vidneskranken. Han har dog været afhørt af Bagmandspolitiet i Østrig. Det er uvist, om afhøringsrapporten skal læses op i retten.

Ifølge branchemediet Medwatch har Dieter Meier taget skylden for formidlingen af forsøgsresultaterne. Han blev efter korrektionen fyret fra det danske selskab.

Både selskabet NeuroSearch og den daværende direktør nægter sig skyldig.

Mens Flemming Pedersen er også anklaget for selv uretmæssigt at have tjent næsten 215.000 kroner på aktiehandel. Den tidligere direktør risikerer at skulle i fængsel for grov kursmanipulation.

NeuroSearch står til en bøde på mindst 10 millioner kroner, har Bagmandspolitiets chef tidligere udtalt. Dommen ventes i juli.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...