Tiltalt for milliontyveri fra Rigsarkivet nægter

Den ene af to tiltalte for kæmpetyveri af værdier fra Rigsarkivet nægter både tyveri og våben i kælder.

Tiltalt for milliontyveri fra Rigsarkivet nægter

Den ene af to tiltalte i sagen om tyveri af mindst 1062 arkivalier fra blandt andet Rigsarkivet til en værdi på op mod tre millioner kroner - en 46-årig mand - nægter enhver form for skyld.

Det gælder både tiltalen om tyveri og om ulovlig våbenbesiddelse, oplyser den 46-åriges advokat Kristian Mølgaard.

- Vi går op mod det solidariske ansvar, samt at de er tiltalt efter, hvad Rigsarkivet mener, at de mangler, siger advokaten til Ritzau.

Det solidariske ansvar går på, at de to mænd i forening har stjålet de mere end 1000 dokumenter. Men politiet fandt ifølge anklageskriftet kun koster fra tyveriet hos den 53-årige tiltalte mand.

Derfor mener advokaten for den 46-årige ikke, at hans klient kan stilles til ansvar for dokumenterne.

- Fordi der mangler syv kasser bøger på skolebiblioteket, og man så finder en kasse hjemme hos en person, så kan man ikke gøre personen ansvarlig for de syv manglende kasser, og da helt sikkert ikke personen og en kammerat, forklarer Kristian Mølgaard.

Samtidig mener han slet ikke, at man kan lave et anklageskrift, hvor man bruger Rigsarkivets oplysninger over, hvad de mangler af dokumenter, mod de to mænd.

Der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem, hvilke dokumenter, som Rigsarkivet ikke kan finde, og så hvad anklageren mener, de to mænd har stjålet.

Anklagemyndigheden har også sigtet de to mænd for ulovlig våbenbesiddelse. Den 46-årige har ifølge anklageskriftet haft en funktionsdygtig selvladepistol med tilhørende magasin.

Derudover er der beslaglagt to ikke-virksomme panserværnsraketter uden eksplosiver, en ikke-virksom håndgranat uden indhold samt tre patronbælter.

- Omkring de ting, som anklageren mener er omfattet af våbenloven, er det vores opfattelse, at der slet ikke er tale om våben, fortæller Kristian Mølgaard.

De to mænd er tiltalt for i fællesskab at have udført tyverierne fra Rigsarkivet og fra det tidligere Landsarkivet for Sjælland i fællesskab fra februar 2009 og indtil den 24. oktober 2012, da de blev afsløret.

De to mænd har ifølge anklagemyndigheden revet dokumenterne ud og gemt dem i en medbragt udhulet blok.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.