Udland

Timosjenko slipper for at møde op i retten

Ukraine accepterer, at oppositionsleder Julia Timosjenko er for syg til at deltage i retssag om skattesnyd.

Timosjenko slipper for at møde op i retten

Ukraines tidligere premierminister Julia Timosjenko forbliver i sygesengen på et hospital i Kharkiv, når landets anklagemyndighed mandag tager hul på endnu et retsopgør med oppositionslederen.

Den 51-årige Timosjenko er i forvejen idømt syv års fængsel for magtmisbrug. EU har langet hårdt ud efter Ukraine på grund af dommen over den tidligere regeringschef, som lider af kroniske rygsmerter efter en diskusprolaps.

Først efter en sultestrejke blev hun i marts flyttet fra fængslet i Kharkiv til et hospital. Her afsoner hun nu sin omstridte dom i byen, hvor tre af kampene ved det igangværende EM i fodbold er blevet spillet.

EU-Kommissionen og den britiske regering er blandt dem, der af samme årsag boykotter slutrundekampene i Ukraine, som umiddelbart før semifinalerne igen vil stille Timosjenko for en domstol.

Her er Den Orange Revolutions kontroversielle frontfigur tiltalt for skattefusk og mandatsvig - anklager, der stammer fra hendes tid som chef for en energikoncern i 1990'erne, og som kan koste hende yderligere 12 års fængselsstraf.

Men Julia Timosjenko behøver altså ikke selv tage plads på anklagebænken.

Fængselsvæsnet i Kharkiv bekræfter søndag, at man har lyttet til en tysk neurologs råd om, at hun ikke kan klare at møde op.

Chefen for Charité-hospitalet i Berlin, professor Karl Max Einhäupl, har flere gange behandlet den ukrainske politiker og senest tilset hende fredag.

- Som læger må vi indtrængende fraråde, at Julia Timosjenko mandag bliver hevet for en domstol, fordi det ville ødelægge de fremskridt, der er opnået i terapien, siger Einhäupl til avisen Berliner Morgenpost.

- Ud fra et medicinsk synspunkt er det ikke til at forstå, at retssagen skal finde sted nu. Om et par uger kan hendes helbred være stabiliseret, tilføjer den tyske professor.

Retssagen er blevet udskudt to gange, og iagttagere tvivler på, at retsmødet bliver gennemført mandag, fordi det igen vil kaste et negativt lys på EM-værterne mindre end en uge før EM-finalen i Kijev.

/ritzau/dpa