Tip til nem forårsrengøring af din computer

Din pc trænger også til en ordentlig gang rengøring fra tid til anden. Her er samlet en række gode tips

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FRITID:De fleste computere har en vis grad af automatisk oprydning, men ligesom i boligen er der af og til brug for skrappere midler.

Så her går vi i dybden med den digitale fejekost - uden at det bliver hverken indviklet eller dyrt. De valgte værktøjer er nemlig både enkle at bruge og ganske gratis. Programmerne har bevist deres værd i årevis med tilfredse brugere og anmeldere.

Vi oplevede selv mærkbare gevinster - både på en ældre skrivebords-pc med Windows og en nyere bærbar Mac.

Ryd op i Windows

Til Windows brugte vi programmet Glary Utilities, der både er alsidigt og effektivt. Ethvert program, der skruer på systemets ædlere dele, giver en vis risiko for problemer.

Derfor anbefales det at lave en frisk sikkerhedskopi - eller som minimum et ”gendannelsespunkt”.

I Windows 8 klares dette ved at højreklikke på startknappen og vælge: System - Systembeskyttelse - Opret. I Windows 7 følger du i stedet opskriften på: www.kortlink.dk/gfpr.
Oprydningsprogrammet kan hentes fra: www.kortlink.dk/gfps. Klik på ”Download” og dobbeltklik på den hentede fil (gu5setup.exe), som ligger i mappen med overførsler. Giv de fornødne tilladelser og klik Næste, indtil programmet er installeret. Hvis det ikke starter automatisk, kan du åbne det fra skrivebordet.

Kassen med rensemidler

Første skridt er at opdatere programmet med de seneste rettelser, så klik til højre på ”Søg efter opdateringer” og følg instrukserne.

Og så skal her ryddes op! Den nemmeste metode er at klikke øverst på ”1-klick vedligeholdelse” (ja, den danske oversættelse er elendig). Undlad at sætte ekstra flueben, hvis du er i tvivl om, hvad de betyder. Klik på den grønne knap for at undersøge computeren - og bliv ikke forskrækket over alt det snavs, der dukker op. Det hele klares nemlig med et klik på den grønne ”Reparer” knap.

Men der er mere - så lad os gå på opdagelse i kassen med rensemidler.

Du kan bruge de blå ikoner nederst på skærmen, men det er mere overskueligt at åbne fanebladet med ”Avancerede værktøjer” til højre. Her er en håndfuld af de vigtigste funktioner:

Opstartsleder: Viser de programmer, der indlæses sammen med Windows. Klik på den blå knap for at slukke de mindst nyttige (se stjerne-karakteren eller slå navnet op på Google).

Disk Defrag: Rydder op på harddisken - men bør ikke bruges på SSD-drev (programmet advarer selv om dette).

Sofwareopdatering: Viser vej til de programmer, der bør udskiftes med en nyere version.

Filgenopretter: Find og genopret værdifulde ting og sager, som blev slettet ved en fejltagelse.

Diskanalyser: Viser i grafisk form, hvad der æder din lagerplads. Du kan slette det overflødige ved at markere og højreklikke.

Det var fem favoritter, men programmet har mange flere finesser. Nogle af dem kræver, at man køber betalings-udgaven, men de fleste vil have nok i de gratis værktøjer.

Ryd op på Mac

Til Mac foretrækker vi OnyX, som blandt meget andet udmærker sig ved at være oversat til dansk. Hent programmet fra: www.kortlink.dk/gfpm. Klik ud for den udgave, der matcher dit styresystem. Er du i tvivl om, hvilket system din Mac kører, klikker du øverst til venstre på æblet og vælger ”Om denne Mac”. Det følgende er skrevet ud fra den nyeste udgave (Yosemite).

Den hentede fil vises nederst til venstre som ”Onyx.dmg”. Klik på den - og et nyt vindue åbnes. Her klikker du på ikonet til venstre og trækker det over i mappen til højre. Du kan nu lukke vinduet og skubbe installationsfilen ud (vælg Finder, se til venstre under ”Enheder” og klik på den lille pil ud for OnyX).

Den hurtigste måde at starte programmet på er at åbne Spotlight (klik på den lille lup øverst til højre), skrive ”Onyx” i søgefeltet og trykke return.

Hvis din Mac brokker sig over, at programmet kommer fra en ukendt udvikler, skal du et smut forbi indstillingsmenuen (det grå tandhjul) og vælge: Sikkerhed og anonymitet - Åbn alligevel - Åbn.

På eget ansvar

Klik på X-ikonet for at skifte til programmet, skriv computerens adgangskode og accepter betingelserne.

Læs det med småt, hvis det ikke er en selvfølge: Alt sker på eget ansvar, og det anbefales at sikkerhedskopiere computeren før brug (f.eks. med Time Machine). Luk tekstvinduet.

Første skridt er at tjekke startup-disken og dens systemfiler. OnyX lægger automatisk ud med dette, så du skal bare trykke Fortsæt for at komme i gang.

På vores Macbook var disken i orden, så vi kom hurtigt videre til den egentlige oprydning. Vi kan ikke her gå i dybden med alle mulighederne, men ikke-nørder bør holde sig til de første tre punkter (Vedligeholdelse, Oprydning, Automatisering). Også her gælder, at man ikke skal sætte ekstra flueben, med mindre man har helt tjek på, hvad de betyder.

Husk at få det hele med: Under punktet Oprydning skal du f.eks. både vælge System, Bruger, Internet osv. - og klikke Udfør under hvert punkt for at svinge fejekosten. En del oprydninger lukker alle åbne programmer, så gem dit arbejde, hvis det ikke sker automatisk. Og genstart computeren, når du bliver bedt om det.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden