Tip: Undgå ligegyldige feriebilleder

Ud med zoom, blitz og centrerede billeder - ind med naturligt lys og det gyldne snit

Få tips til flotte feriebilleder. Arkivfoto

Få tips til flotte feriebilleder. Arkivfoto

REJSER:Sommerferien på Sicilien, Sri Lanka eller i San Diego har måske været en af de bedste oplevelser i dit liv.

Men minderne mister som bekendt deres skarphed med årene. Og så er det rart at kunne finde de flotte billeder frem fra fotomappen eller harddisken.

Desværre knipser de fleste af os løs med mobiltelefonen uden at have den mindste smule forstand på billedets sammensætning og de teknikker, som det tager årevis at mestre for en professionel fotograf.

- Typisk mangler det dårlige amatørbillede fokus på komposition og lysforhold, siger freelancefotograf Frederik Fensbo.

Der er naturlige grunde til, at hele familien får hårde sorte skygger i ansigtet, når de bliver fotograferet klokken 12 middag, mens solen brager ned. Og samtidig har de måske lukkede øjne på grund af det hårde lys.

- Fotografér i skygge, om morgenen og om aftenen, når solen er ved at gå ned. Vær original i motivvalget og drop solnedgangene, siger Frederik Fensbo.

Komplette billeder

Prøv også at tænke billedet som en helhed. I stedet for at tage et billede af en hund, så tag et billede med en hund, lyder en af fotografens vigtigste pointer.

- Tag altså et komplet billede, hvor hunden blot er ét element. Hvor billedet harmonerer. Hvor placering af elementerne ikke forstyrrer og overlapper hinanden. Tænk også på brugen af farver. Overdriv ikke. Keep it simple, siger han.

Alexander Leo-Hansen, der ligeledes er professionel fotograf, tilføjer, at det er enkelt og nemt at få styr på det gyldne snit, så billederne ikke bliver kedelige at se på. Sørg for, at det objekt, du fotograferer, ikke er lige i midten, men i et af de otte ydre felter.

- Det vigtigste ved et feriebillede er ordentlig fokus på objektet og korrekt placering af objektet. Centrerede billeder er kun i orden, hvis det er af templer, huse eller på anden vis motiver, der fungerer bedst ved at være centreret. Så hav hele tiden det gyldne snit i tankerne, siger han.

/ritzau/FOKUS

Gode råd til feriebilleder

1) Find det gyldne snit. Sørg for, at objektet ikke er lige i midten, men i et af de 8 ydre felter. Slå "Net" til på din iPhone under Indstillinger > Fotos & Kamera > Net.
2) Fokus er altafgørende. Når objektet er placeret efter bedste evne i et af de ydre felter, skal du sørge for, at det er i fokus. Hold din telefon stille, og tryk på objektet, så fokus vil fokusere på objektet.
3) Du må aldrig zoome. Kvaliteten falder drastisk, når du zoomer ind på telefonen, og du oplever lettere rystelser. Det er bedre at gå tættere på objektet.
4) Brug kun din blitz i absolut iver for at tage billedet. Sørg for lidt afstand til objektet, så du undgår reflektering.
5) Udnyt dit kameras fulde potentiale. Download en foto-app, der lader dig styre dit kameras ISO (lysfølsomhed), lukkertid og fokus. Det kræver tilvænning, men giver bedre resultater på den lange bane.
6) Lad være med at fotografere klokken 12 middag, når solen bager løs. Fotografér i stedet om morgenen og om aftenen, hvor lysforholdene er bedre til fotografering.
7) Tænk i komplette billeder, der harmonerer. Altså hvor elementerne ikke forstyrrer og overlapper hinanden. Tænk også på brug af farver - men uden at overdrive.
Kilder: Alexander Leo-Hansen og Frederik Fensbo

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.