Udland

Titusinder demonstrerede for klimaet i Melbourne

Globale klimamarcher er planlagt i weekenden i mange af verdens storbyer forud for COP21.

Titusindvis af mennesker demonstrerede fredag i Melbourne i Australien med krav om, at der bliver opnået konkrete resultater ved klimatopmødet COP21 i Paris, som åbnes af mandag den 30. november.

"Der er ikke nogen Planet B" og "Hold op med at ødelægge min fremtid", stod der blandt andet på demonstranternes bannere.

- Vores fremtid afhænger af, at vi skærer ned på forureningen og skaber en ren og retfærdig fremtid for alle, siger Victoria McKenzie-McHarg fra miljøgruppen Australian Conservation Foundation.

Landmænd, børn, religiøse grupper og politikere deltog i demonstrationen, som fandt sted i Melbournes centrum. Politiet anslår, at der deltog omkring 40.000 mennesker i aktionen.

En tilsvarende stor demonstration har været planlagt i Paris, men den blev aflyst efter angrebene den 13. november, hvor jihadister fra Islamisk Stat skød og dræbte 130 mennesker og sårede over 350 andre.

Organisatorerne af aktionen i Melbourne har oprettet en hjemmeside, www.march4me.org, hvor indbyggere i andre byer kan melde sig til en symbolsk march for dem, som ikke kan gå på gaden i Paris på grund af nødretstilstanden.

Lørdag og søndag er der planlagt "Globale Klimamarcher" i så forskellige storbyer som London, New Delhi, Kampala, Manila, Kyoto, Austin, New York, Kairo og São Paulo.

Også i København er der klimamarch søndag.

De to største CO2-udladere, Kina og USA, har udsendt meget positive signaler op til klimatopmødet.

Næsten 200 lande mødes i den kommende uge i Paris, hvor de skal forsøge at blive enige om løsninger, der kan bekæmpe klimaforandringer, der menes at være årsag til stadig flere naturkatastrofer i verden.

Ekstreme vejrfænomener som storm, oversvømmelser og tørke sættes ofte i forbindelse med globale klimaforandringer, og 690 millioner børn lever i dag i områder, hvor konsekvenserne kan mærkes direkte og resulterer i død, fattigdom og sygdomme, siger FN's børneorganisation, Unicef.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.