Udland

Titusinder demonstrerer mod Putin i Moskva

Vi lever under en besættelse.

Titusinder demonstrerer mod Putin i Moskva

Titusindevis af demonstranter er tirsdag på gaden i Moskva for at protestere mod præsident Vladimir Putins tredje embedsperiode. Demonstranterne, der overvejende er unge, aktionerer på store centrale boulevarder ved Pushkinpladsen.

Putin advarer i en tale om, at optøjer ikke vil blive tolereret.

- Vi kan ikke acceptere handlinger, der svækker vores land eller deler vort samfund, siger han i en tv-tale, der finder sted i anledning af den russiske nationaldag.

Organisatorer af demonstrationen siger, at over 100.000 deltager i protestmarchen, mens politiet opgiver antallet af deltagere til omkring 18.000. Tv-optagelser tyder på, at der mindst er dobbelt så mange, som myndighederne angiver.

- Kære venner, de er bange for os, mens vi ikke er bange for dem, siger Boris Nemtsov, der er veteranleder af protesterne mod Putin. Omfattende demonstrationer fandt sted samme sted for omkring et halvt år siden.

- Vi lever under en besættelse, og vi kæmper mod besættere på vort eget territorium, siger en fremtrædende aktionsleder og blogger, Jevgenia Tjirikova, til stort bifald fra folkemængden.

Demonstrationen finder sted, selv om politiet mandag gennemsøgte en række af demonstrationsledernes boliger.

En del af dem blev bedt om at møde frem tirsdag til afhøring hos politiet, og derfor er mange ledere af protesterne fraværende.

Protesterne er i stor udstrækning baseret på de sociale medier, og der er tirsdag meldinger om, at en række uafhængige nyhedssider på internettet ikke virker.

Man kan ikke komme ind på dem, eller de fungerer meget langsomt.

Demonstranterne protesterer mod Putin, fordi de mener, at han har svindlet ved valg, og fordi de regner ham for at være for udemokratisk.

Protesterne er en af de største udfordringer, som Putin har stået over for i de 12 år, hvor han har domineret Ruslands politiske liv.

Putin har flere gange beskyldt USA's udenrigsministerium for at opildne til demonstrationerne med indirekte økonomisk støtte.

Ifølge planen skal demonstrationen kulminere tirsdag aften.

/ritzau/AFP