Hundredtusinder demonstrerer for øget våbenkontrol i USA

Gaderne i Washington og andre amerikanske storbyer er lørdag fulde af folk, der kræver strammere våbenlove.

Både unge og ældre er lørdag mødt op til "March for Our Lives", der er arrangeret af elever, som overlevede massakren i Parkland i Florida i sidste måned. Foto: Scanpix/Zach Gibson

Både unge og ældre er lørdag mødt op til "March for Our Lives", der er arrangeret af elever, som overlevede massakren i Parkland i Florida i sidste måned. Foto: Scanpix/Zach Gibson

Tusinder og atter tusinder er lørdag eftermiddag dansk tid samlet i Washington til det, der ventes at blive den største demonstration for våbenkontrol i USA i mange år.

Alene i den amerikanske hovedstad var det på forhånd ventet, at op mod en halv million mennesker ville demonstrere.

Under overskriften "March for vores liv" deltager mange af de overlevende fra sidste måneds skoleskyderi i Florida.

Da Emma Gonzalez, en af de overlevende fra Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, gik på scenen, blev hun mødt af et stort bifald og jubel.

Gonzalez stod i flere minutter stille på scenen med tårerne trillende ned ad kinderne.

- Siden jeg kom herop, er der gået seks minutter og 12 sekunder, sagde hun med henvisning til den tid, det tog drabsmanden at dræbe 17 mennesker på skolen i Florida.

- Kæmp for jeres liv, inden det er en andens job at gøre det, sluttede Gonzalez, som på kort tid er blevet et af de kendte ansigter i kampen for at øge våbenkontrollen.

Mange af eleverne fra skolen i Florida har holdt møder med præsident Donald Trump og andre politikere for at kræve, at USA's våbenlove bliver strammet.

Demonstrationen finder sted så tæt på den amerikanske kongres i Washington, at menneskemængden kan ses fra lovgivernes vinduer, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Lad vores stemmer være vores bedste våben, lyder det på et af de mange bannere ved lørdagens arrangement i Washington.

Mange af demonstranter siger, at de er kommet for at give udtryk for deres vrede over for politikerne.

- Jeg tror, at det, at der er en halv million vrede mennesker her, forhåbentlig vil få politikerne til at åbne øjnene og indse, at det er et reelt problem, og at disse unge mennesker snart kan stemme, siger en af deltagerne, Oliver Mezzetti fra Lancaster, Pennsylvania, til nyhedsbureauet dpa.

"Bøger, ikke kugler" og "din ret til at bære våben står ikke over min ret til at blive ved at være i live", lyder andre af de mange slagord på demonstranternes skilte.

- Vores besked er, at vi ikke vil holde mund, vi vil blive ved at kæmpe, siger den 17-årige Lauren Tilley, der er kommet til Washington fra Californien i den anden ende af USA.

- Vi stemmer i 2020. Vores generation kræver forandringer, siger hun til AFP.

I en række andre byer, blandt andet New York og Boston, er der ligeledes planlagt demonstrationer lørdag med krav om strammere våbenlove.

Også i omkring 800 byer rundt om i verden - heriblandt Tokyo, London, Sydney, Edinburgh og København - har der været sympatidemonstrationer lørdag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.