Titusindvis af danske pas forsvandt sidste år

På 10 år er antallet af mistede pas næsten fordoblet. Retsordfører Tom Behnke (K) mener, at det er alarmerende

34.949 danskere meddelte sidste år politiet, at deres pas var stjålet eller forsvundet, viser Rigspolitiets tal, som metroxpress har indhentet.

Året før var det 36.363 eksemplarer, som blev mistet.

På 10 år er antallet af forsvundne pas næsten fordoblet. I 2003 mistede danskerne 19.257 pas, fremgår det af et folketingssvar fra 2005. I årene før lå tallet for mistede pas fast på 17-20.000, skriver avisen.

Den konservative retsordfører, Tom Behnke, vil have en forklaring på den store stigning.

- Stigningen på få år er jo alarmerende. Man må da spørge, om de samme mennesker mister deres pas igen og igen. Man kan nemt få den mistanke, at de sælger passene, siger Tom Behnke til metroxpress.

I weekenden kom det frem, at to af passagererne på det forsvundne Malaysia Airlines fly til Beijing var kommet om bord med stjålne pas. Den ene var på vej mod Danmark.

At bruge et pas, hvor man bare ligner personen på fotoet, er et helt almindeligt trick blandt menneskesmuglere.

- Det foregår også i Danmark. Folketingets retsudvalg har netop besøgt lufthavnen, hvor paskontrollen viste os, hvordan de forsøgte at afsløre folk med andres pas, siger SF's retsordfører Karina Lorentzen til avisen.

- Der foregår en omfattende sortbørshandel med pas. Og hvis der er folk, som mister mange pas, så bør man holde øje med dem, fortsætter hun.

Det er både overraskende og foruroligende, at 35.000 danske pas bortkom alene sidste år, lyder det fra den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

- Et dansk pas er i høj kurs i de kriminelle miljøer, fordi det er omgærdet med høj troværdighed. Det kan bruges til alt fra menneskesmugling, terror, organiseret kriminalitet, identitetstyveri, dokumentfalsk. Alt, siger han til metroxpress.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.