Udland

Titusindvis af makedonere demonstrerer mod regeringen

Den politiske krise i Makedonien tager til. Kæmpe demonstration i hovedstaden Skopje buldrer mod regeringen.

I en opvisning af sammenhold er det lykkes for oppositionen i Makedonien at tromme en massiv demonstration sammen i balkanrepublikkens hovedstad, Skopje.

Der er titusindvis af demonstranter, som bærer såvel makedonske som albanske flag.

Der er masser af mennesker på den centrale boulevard foran den konservative premierminister, Nikola Gruevskis, regeringskontor.

I bygningens kælder er der politi i camouflageuniformer.

- Nikola Gruevski må gå af. Vi vil ikke gå herfra, før han går, siger den socialdemokratiske oppositionsleder, Zoran Zaev, ifølge nyhedsbureauet AFP til demonstranterne.

Demonstranterne er utilfredse med de skandaler, der i måneder har præget regeringen.

- Jeg lukkede min forretning, pakkede mine ting og drog til Skopje, siger den 45-årige demonstrant Andrej Poposki, som er kommet til hovedstaden med bus fra Prilep 130 kilometer syd for Skopje.

- Vi må sige stop og konfrontere kriminelle. De hører hjemme i fængslet, ikke i regeringen, siger han.

Den konservative Gruevski har været premierminister siden 2006, men oppositionspartiet Makedoniens Socialdemokratiske Union (SDSM) har boykottet parlamentsarbejdet siden april 2014, da han blev genvalgt.

Efter SDSM's mening vandt han på grund af valgsvindel.

I februar i år fik krisen en tand ekstra, da SDSM-leder Zoran Zaev beskyldte regeringen for at aflytte omkring 20.000 personers telefoner, herunder journalister og politikere.

I de seneste måneder har Zaev offentliggjort optagelser, der angiveligt skal vise blandt andet udbredt korruption i regeringen og dække over mord.

Regeringen afviser påstandene.

Krisen blev skærpet yderligere i forrige weekend, da det kom til et blodigt skyderi i den nordlige by Kumanovo. Her blev 18 mennesker dræbt under en skudkamp mellem politi og etniske albanere. Otte af de dræbte var politifolk.

Under demonstrationen søndag i Skopje bærer demonstranter plakater, som viser portrætter af deres premierminister siddende bag tremmer.

Gruevski har afvist at gå af. I stedet har han og hans konservative VMRO-DPMNE-parti indkaldt til demonstration til støtte for regeringen mandag aften.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.