Udland

Tjekkiets præsident tager omstridt regering i ed

Den venstreorienterede Jiri Rusnok er taget i ed som tjekkisk premierminister, der skal lede teknokratregering

Tjekkiets præsident tager omstridt regering i ed

Den tjekkiske præsident, Milos Zeman, har onsdag taget en ny teknokratregering i ed, der har Zemans venstreorienterede allierede Jiri Rusnok i spidsen.

Den 52-årige økonom Rusnok skal erstatte højrefløjspolitikeren Petr Necas, der i sidste måned måtte træde tilbage som premierminister i Tjekkiet på grund af en korruptions- og aflytningsskandale.

- Jeg vil forsikre dig om, at jeg vil gøre mit bedste for at tjene borgerne i vores land så godt, som vi kan, sagde Jiri Rusnok til Milos Zeman, efter at de nye ministre var udpeget.

Men Rusnok kommer formentlig ikke til at sidde længe på posten som tjekkisk premierminister.

Partier fra begge fløje i parlamentet vil angiveligt vælte den ny premierminister ved en mistillidsafstemning, der skal afvikles senest 30 dage efter, at den nye regering er taget i ed.

Den afgående centrum-højre koalition sidder på 101 mandater ud af 200 pladser i Tjekkiets parlament, og de insisterer på, at en kommende regering skal bygges på resterne af Petr Necas gamle regering.

Samtidig har socialdemokraterne indkaldt til debat i parlamentet 17. juli. Her bliver det afgjort, om parlamentet skal opløses, således at der kan udskrives nyvalg i Tjekkiet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.