Tjekkiske pindsvin på stikkerne

Iøjnefaldende blikfald ved indkørslen til Vildmosemuseet

Museumsinspektør Jens-Christian Hansen har sammen med kollegaer og frivillige travlt med at forberede åbningen af Vildmosemuseets udstilling om besættelsen med fokus på Store Vildmose og Brønderslev Kommune. Blikfanget til udstillingen er disse tjekkiske pindsvin hentet i Thise. 	Foto: Henrik Louis

Museumsinspektør Jens-Christian Hansen har sammen med kollegaer og frivillige travlt med at forberede åbningen af Vildmosemuseets udstilling om besættelsen med fokus på Store Vildmose og Brønderslev Kommune. Blikfanget til udstillingen er disse tjekkiske pindsvin hentet i Thise. Foto: Henrik Louis

BRØNDERSLEV:En række “tjekkiske pindsvin” fra Anden Verdenskrig udgør et iøjefaldende blikfang ved indkørslen til Vildmosemuseet i Brønderslev.

De store jernmonstre gør reklame for den kommende temaudstilling om besættelsen, der åbner 11. maj, og får fokus på Store Vildmose og Brønderslev Kommune.

- De tjekkiske pindsvin er fra Thise, hvor de har ligget siden krigen, fortæller museumsinspektør Jens-Christian Hansen og tilføjer, at der har været en tysk forlægning i Thise Bakker.

- Det var en telefonstation med kontakt til flyvestationen, har jeg ladet mig fortælle - og det er jeg nu i gang med at undersøge nærmere.

De tjekkiske pindsvin blev under krigen brugt som effektiv stopklods for fjendtlige kampvogne, og er i øvrigt en videreudvikling af “spanske ryttere” - en træudgave til fodfolket.

Lige nu bliver museernes og de lokalehistoriske arkiver gransket for at finde beretninger, effekter og billeder fra besættelsestiden. Samtidig arbejder frivillige og ansatte på at opbygge udstillingen på museet på Paukjærvej.

Museerne i Brønderslev Kommune har opfordret borgerne til at henvende sig med historier og effekter fra krigens tid. Og der er kommet en del lokale beretninger ind.

Blandt andet kunne en beboer i Asaa fortælle, at der i hans baghave var en kanonstilling.

Udstillingen på Vildmosemuseet kommer til at rumme historien om det engelske fly, der styrtede i Vildmosen - og ikke mindst vil publikum kunne opleve flybesætningens tragiske historie. Et andet element i udstillingen er en dagligstue og en køkkenkrog fra besættelsestiden.

- Vi vil gerne fortælle om hverdagen under besættelsen. Vi får besøg af en del skolebørn her på museet, og skal man fortælle om Anden Verdenskrig er det godt, at de ikke kun får oplysninger om død og ødelæggelse, som der var meget lidt af i Danmark. De skal også finde ud af, hvordan hverdagen var - sammenlignet med deres egen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.