Boligmarked

Tjekliste: Sådan bliver du klar til boligsalget

Der er flere ting, du bør få styr på, inden du giver dig i kast med at sælge din bolig. To eksperter på området kommer her med deres gode råd

Inden du sætter salgsskiltet frem, kan det være en god idé at få boligen tjekket efter for fejl, fortæller næstformand hos Danske Boligadvokater Peter Boe Christensen. Arkivfoto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix

Inden du sætter salgsskiltet frem, kan det være en god idé at få boligen tjekket efter for fejl, fortæller næstformand hos Danske Boligadvokater Peter Boe Christensen. Arkivfoto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix

BOLIGSALG:Skal din bolig sælges til fordel for noget større eller en anden lokalitet, er der flere ting, du skal holde styr på som sælger.

Her giver næstformand hos Danske Boligadvokater Peter Boe Christensen og direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening Ole Hækkerup deres gode råd til mulige boligsælgere.

1) Få styr på boligens tilstand

Ejer du et parcelhus, en villa eller en ejerlejlighed, bliver der ofte lavet en tilstandsrapport i forbindelse med et salg. Her kan der være både små og store fejl, som kan sætte huset i et dårligt lys hos mulige købere.

Men det kan du forberede dig på, fortæller Peter Boe Christensen fra Danske Boligadvokater.

- Hvis du skal have et godt salg, vil jeg anbefale, at du får lavet en slags forkontrol inden selve tilstandsrapporten. Der kan nemlig gemme sig nogle grimme kommentarer til rapporten, som du kan udbedre på forhånd, siger han.

Boliger med pæne rapporter sælger bedre end boliger med bemærkninger om fejl og mangler. Og ofte kan et budget på 5000-10.000 kroner rette op på mange ting, der vil få en anmærkning i en tilstandsrapport og eventuelt trække salgsprisen ned, fortæller Peter Boe Christensen.

- Det kan være små ting som en tagsten, der sidder skævt, en ulovlig ledning eller en fuge i en bruseniche. De kan laves for få penge, og som sælger kan du med fordel få ryddet ud i dem, siger han.

2) Få boligen til at fremstå fra sin bedste side

Fremvisninger er en naturlig del af en salgsproces, og her er det din opgave at få boligen til at fremstå fra sin bedste side.

- Huse, der er fyldt med skidt og møg, er ikke nemme at sælge. Derfor er oprydning en god ting, ligesom du også med fordel kan rydde op i haven, så den ser mere tillokkende ud, siger Peter Boe Christensen.

Det behøver ikke koste mange penge - faktisk er der ofte kun brug for knofedt og en weekends arbejde.

- Har du nogle mørke rum, så kan nogle liter hvid maling have stor betydning for en sælgers opfattelse, lyder det fra Peter Boe Christensen.

3) Find den rette mægler

Ud over alt det praktiske er det også vigtigt at forberede sig mentalt på et boligsalg. Det gælder især i forhold til dine forventninger til mægleren, fortæller direktør Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Du bør gøre dig klart, hvad du forventer af ejendomsmægleren, ligesom du også skal huske at spørge grundigt ind til, hvad mægleren kan levere. Afstemning af forventninger er alfa og omega, siger han.

De forventninger gælder blandt andet prisen - både salgsprisen for lejligheden og mæglerens salær.

Derfor er det en god idé at få flere ejendomsmæglere til at give en vurdering af lejligheden, lyder rådet fra Peter Boe Christensen.

På den måde finder du også ud af, hvilken mægler du har den bedste kemi med.

4) Hav dine papirer klar

Der er mange papirer at holde styr på ved et boligsalg. Her vil ejendomsmægleren ofte have styr på de fleste dokumenter, siger Ole Hækkerup.

- For de fleste af os går der 10 eller 20 år mellem, at vi køber eller sælger en bolig. Derfor kan vi lige så godt trække på ejendomsmæglerens viden, da vedkommende kan hjælpe med papirarbejdet, siger han.

Det kan dog være en god idé at have visse papirer klar inden første møde med mægleren, fortæller Peter Boe Christensen.

- Mægleren skal gerne vide, hvor meget der skyldes på huset. Derfor bør du altid finde den seneste årsopgørelse frem inden første møde, siger han.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst