Udland

Tjetjensk bombemand fra Boston afhøres i aften

Den 19-årige tjetjenske mand, der er tiltalt for fire drab ved Boston Marathon i april, afhøres nu af retten.

Tjetjensk bombemand fra Boston afhøres i aften

Den tjetjenske formodede bombemand, der er tiltalt for at dræbe fire mennesker ved maratonløbet i den amerikanske by Boston den 15. april, afhøres onsdag aften dansk tid for første gang i retten.

19-årige Dsjokhar Tsarnaev anklages også for at have brugt et masseødelæggelsesvåben ved angrebet, der sårede 264 personer, hvoraf adskillige mistede et eller begge ben.

Han risikerer dødsstraf eller livsvarigt fængsel for 17 af de i alt 30 forhold i anklageskriftet og får onsdag mulighed for at erklære sig skyldig eller ikke-skyldig i anklagerne.

Den tjetjenske teenager er en af to muslimske brødre, som anklages for attentatet, der skete med to hjemmelavede bomber i trykkogere.

Eksplosionerne kostede tre mennesker livet. Det fjerde dødsoffer, en politimand, blev dræbt under en skudveksling med de to mænd fire dage senere, da myndighederne havde iværksat en omfattende eftersøgning.

Den ældste af de to brødre, 26-årige Tamerlan Tsarnaev, blev dræbt under skudvekslingen med politiet i forstaden Watertown.

Den yngre Tsarnaev blev selv hårdt såret og har været indlagt på et hospitalsfængsel, efter at han blev anholdt den 19. april, mens han skjulte sig i en overdækket båd i en indkørsel.

For den 19-åriges advokat, Miriam Conrad, bliver den største udfordring at redde Tsarnaev fra dødsstraf, mener en iagttager, Walter Prince, der tidligere forbundsanklager i Boston.

- Jeg forventer, at Miriam vil forsøge at ændre hans image og få ham til at ligne en normal, gennemsnitlig og pæn ung mand, siger Walter Prince.

Ifølge retsdokumenter skriblede Tsarnaev en slags forklaring af sine motiver på en af bådens vægge:

"USA's regering dræber vores uskyldige civile. Vi muslimer er én krop. Når man skader én, skader man alle. Jeg kan ikke lide at dræbe civile det er forbudt i islam men (...) stop med at dræbe vores uskyldige folk, og vi vil stoppe".

De to brødre blev identificeret gennem optagelser fra overvågningskameraer.

I bombernes efterdønninger er debatten i USA gået på, om de amerikanske myndigheder overså tegn på, at Tamerlan Tsarnaev udgjorde en sikkerhedstrussel.

Blandt andet har Rusland advaret om, at han kunne være militant islamist. FBI afhørte ham i 2011, men fandt ikke grund til at undersøge ham yderligere.

Tsarnaev-brødrene boede omkring 10 år i Boston-området inden bombeangrebet. Deres etniske hjemland, Tjetjenien, er et overvejende muslimsk område, der gennem århundreder har været udsat for krig og undertrykkelse.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.