To anholdes for tunge våben efter PET-aktion

PET-agent tog imod raketstyr og AK 47-riffel i København sidste år. Nu er to svenske mænd anholdt.

To anholdes for tunge våben efter PET-aktion

Svensk politi har anholdt to mænd i en spektakulær sag om våben og narkotika med tråde til Danmark.

Mændene sigtes for at have leveret et raketstyr og en AK 47-riffel til en undercover PET-agent i København.

Leverancen skete 7. april sidste år. Og den var led i en længere hemmelig operation, som den amerikanske politimyndighed Drug Enforcement Administration (DEA), der behandler sager om narko og terrorisme, stod bag.

Hovedpersonen i sagen er den svenske statsborger Paul Mardirossian, som kaldes Hingsten. Han har siddet fængslet i New York siden sidste forår.

Med hjælp af hemmelige agenter forhandlede DEA med Mardirossian om at bytte våben for kokain.

Hingsten ville levere våben til gengæld for kokain fra Sydamerika, og overleveringen i København 7. april var en vareprøve på de våben, som svenskeren ville skaffe.

En dommer i Københavns Byret godkendte derefter, at en betjent i Politiets Efterretningstjeneste deltog i forbrydelsen. Han skulle lade som om, han var i ledtog med de mænd, som Hingsten havde forhandlet med.

Med den diskrete aktion blev de farlige våben skaffet af vejen. Og kort efter blev Mardirossian anholdt i Panama og derefter overført til USA.

Hos Københavns Politi siger senioranklager Helle Sørensen til Ritzau, at svensk politi på dansk foranledning tirsdag har anholdt de to mistænkte svenske statsborgere. Det er sket blandt andet i Stockholm.

Den ene er en 34-årig mand, og den anden er sidst i 40'erne. Den førstnævnte er villig til at lade sig udlevere til Danmark, oplyser hun.

På spørgsmålet om hvorfor anholdelserne først er sket efter mere end et år, siger senioranklager Helle Sørensen:

- Vi har samarbejdet med de amerikanske myndigheder. Det tager altid længere tid, når der er tale om internationalt politisamarbejde, siger hun.

I New York har Hingsten valgt at tilstå en række forbrydelser. Han ventes at få dom senere i denne måned.

/ritzau/