Udland

To EU-lande risikerer bøder for store budgetunderskud

Spanien og Portugal risikerer som de første at få bøder for store underskud. Men bøderne kan ende på nul.

BELGIUM-EU-ECONOMY-EUROGROUP Foto: Scanpix/John Thys

BELGIUM-EU-ECONOMY-EUROGROUP Foto: Scanpix/John Thys

Spanien og Portugal rykker tættere på at få bøder, når EU-landene tirsdag ventes at afgøre, at de har gjort for lidt for at rette op på deres store budgetunderskud.

Både Spanien og Portugal har tidligere fået henstillinger fra EU-Kommissionen om at løse problemerne. På et møde i Bruxelles tirsdag ventes EU's økonomi- og finansministre at beslutte, at det ikke er godt nok.

Eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, kommenterer sagen ved ankomsten til eurolandenes møde i Bruxelles mandag.

Både Spanien og Portugal allerede har fået meget ekstra tid til at komme på ret kurs, lyder det.

- I øjeblikket er de ude af kurs. De har ikke gjort som aftalt med kommissionen, så det skal løses, siger Dijsselbloem.

- Det handler ikke bare om, hvor vi er nu. Det handler også om, hvilke ekstra tiltag der skal tages, og hvad det kan føre til, siger han.

Portugals budgetunderskud var sidste år på 4,4 procent, og Spaniens budgetunderskud ventes i år at ende på 3,9 procent.

Ifølge EU's vækst- og stabilitetspagt må et lands budgetunderskud højst være på tre procent af bruttonationalproduktet.

Hvis EU-landene som ventet vedtager, at Spanien og Portugal ikke overholder de henstillinger, de tidligere har fået, skal EU-Kommissionen inden for 20 dage komme med et forslag om give begge lande bøder.

Det vil være første gang nogensinde, at EU-traktatens regler om at give bøder på grund af for store underskud bliver brugt.

Bøderne er som udgangspunkt på 0,2 procent af bruttonationalproduktet, men de kan også være lavere eller endda ende på nul.

Samtidig er det også en mulighed at straffe Spanien og Portugal ved at stoppe udbetalinger fra EU's regionale fonde.

EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, siger, at det er vigtigt, at reglerne bliver overholdt. Men på en "intelligent" måde der ikke gør skade på den økonomiske genopretning, vækst og job.

- Vi kan ikke leve med store budgetunderskud og høj gæld for evigt. Det er simpelthen ikke muligt. Reglerne skal respekteres, siger Moscovici.

- Men på samme tid kan vi vise, at reglerne er intelligente. At de ikke er en straf, og at der er veje til at kombinere troværdighed og intelligens, siger han.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) deltager i diskussionen på tirsdagens møde. Men Danmark deltager på grund af det danske euroforbehold ikke i afstemningen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst