To måneder med højere ledighed giver pause i dansk jobfest

1400 flere var ledige i august. Det er anden måned i træk, at ledigheden stiger. Økonomer uenige om betydning.

Jobcenter 990 Foto: Free/Www.colourbox.com

Jobcenter 990 Foto: Free/Www.colourbox.com

Lidt flere danskere måtte stille sig bag i ledighedskøen i sensommeren.

I august steg bruttoledigheden med 1400 fuldtidspersoner, hvilket svarer til en ledighedsprocent på 4,3 procent. Det oplyser Danmarks Statistik. Det er en stigning på 0,1 procentpoint i forhold til juli.

Ledigheden er ellers faldet jævnt fra juli 2012 til juni 2016, men i de seneste to måneder er det altså gået den modsatte vej.

- Det er anden måned i træk, at bruttoledigheden stiger lidt, hvormed den ligger på det højeste niveau siden februar, skriver Danmarks Statistik.

Bruttoledigheden, som medregner ledige i aktivering, steg fra 113.700 til 115.100 fuldtidspersoner i august. Om det er et faresignal for dansk økonomi, er der ikke helt enighed om blandt økonomer.

Makroøkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank kalder udviklingen bekymrende, fordi han ser arbejdsmarkedet som den største drivkraft bag det danske opsving i økonomien.

Men ifølge Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er det ikke entydigt negativt for økonomien, at ledigheden kravler lidt op.

- Jobvæksten har kørt på fuld damp det seneste år, mens BNP-væksten har været moderat. Med andre ord så har vi over det seneste år haft brug for flere hænder til at frembringe den samme mængde varer og tjenester.

- Virksomhederne har i stigende grad meldt om manglende arbejdskraft, og derfor er det ikke nødvendigvis en skidt ting, at jobopsvinget kommer lidt ned i gear. Særligt, hvis det er et udtryk for, at produktiviteten er på vej op, skriver hun i en kommentar.

Søren V. Kristensen frygter, at en opbremsning på arbejdsmarkedet kan smitte af på opsvinget i dansk økonomi.

- Det er dog vigtigt at påpege, at det endnu er alt for tidligt at afblæse fremgangen på det danske arbejdsmarked, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.